01/24/12 16:59
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган се въздържа да плаши Франция със санкции

„Достойнството изисква да не се караме с Франция, която има расистки манталитет“. Това каза вчера пред депутати от своята Партия на справедливостта и развитието турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Противно на очакванията, той отдели само няколко минути на приетия в понеделник вечер от френския Сенат закон за арменския геноцид. Турският премиер посвети повече време в речта си на напрежението между шиити и сунити в Ирак. Той бе и доста уклончив за ответните мерки, които ще предприеме Анкара, след като законът мина окончателно във френския парламент. След одобряването му от Националното събрание през декември Турция бе заплашила със строги санкции. Вчера обаче Ердоган само каза, че мерките ще бъдат взети „стъпка по стъпка“. Той добави, че в момента 60 френски депутати лобират законът да бъде внесен в Конституционния съд.
След като текстът мина в Сената със 187 „за“ срещу 86 „против“, се очаква президентът Никола Саркози да го подпише преди края на февруари, за да влезе в сила. От този момент всяко лице, което не признава геноцида, извършен по времето на Османската империя над арменския народ и в периода 1915-1916 г. , се наказва с една година затвор и 45 000 евро глоба.
За момента реакциите от турска страна са главно на емоционално ниво, отбелязва вчера френският в.“Фигаро“. Турската преса излезе във вторник с приличащи си заглавия от рода на „Франция, засрами се!. Имаше и политически изказвания, като това на министъра на труда Фарук Челик, който обвини френския президент Никола Саркози , че извършва “клане над историята“. А според външния министър Ахмет Давутуглу „Инквизицията“ е на път да се върне във Франция. Тонът в декларацията на неговото министерство обаче бе по-мек, определяйки гласуването на закона като „безотговорно действие“.
Френският първи дипломат Ален Жупе призова Турция да се държи „хладнокръвно“, като подчерта, че Париж държи да има добри отношения с Анкара.
Франция е петият най-голям търговски партньор на Турция. Икономически санкции са невъзможни, защото Турция има споразумение за свободна търговия с ЕС, отбелязва Би Би Си. Около 550 000 граждани от турски произход живеят във Франция. Почти един милион френски туристи са посетили Турция през 2010 г.
Ереван, който твърди, че над 1,5 млн. арменци са убити или депортирани от турска страна, определи гласуването на закона за „историческо събитие“. Анкара по принцип отхвърля термина геноцид и казва, че загиналите са много по-малко.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване