01/24/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Корпорацията ЦИК

Полина Паунова

Сътрудници на депутати и министри, и наградени с постове решават изборите

Членове на изборни комисии сред чували с бюлетини в зала “Универсиада”. Снимка: Петър Кърджилов

След като Венецианската комисия още преди приемането на Изборния кодекс предупреди законодателите, че начинът на конструиране на Централната избирателна комисия предполага политизиране на органа, месеци след изборите доказателствата затова продължават. Констатациите на международните и местни наблюдатели за непрозрачната и непрофесионална работа на ЦИК се отминават с пълно мълчание от управляващото мнозинство. За оставки и отговорност никой не говори. Поредица “удобни” за властта решения и фактът, че макар и поели ангажимент за написването на становище за провеждането на вота – членовете на органа, все още не са изготвили такова, подсказват, че зад абревиатурата на ЦИК се крие съмнителна политическа корпорация, със спорни експертни качества в областта на изборното законодателство и силни партийни и служебни зависимости.

Кои са хората, които след видео клип как двамата депутати от ГЕРБ изнасят огромни чували от Общинската избирателна комисия, попитаха дали те изобщо са присъствали там? Кои са изборните експерти, които по време на важни решения, свързани с вота незнайно по каква причина излизаха от залата, така че стъпвайки на законовото основание „липса на кворум” да не се произнасят по жалби и искания на опозицията и да постановяват откази по „неудобни” решения.

В състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), която е с мандат от пет години и ще проведе и изборите за Народно събрание през 2013 година, влизат 21 членове - излъчени след консултации между парламентарно представените партии и тези с членове в Европарламента. ГЕРБ има 10 членове, БСП -4, ДПС- 3, Атака-2 и Синята коалиция и НДСВ по един, назначени с указ на президента на 15 април 2011 г.

Няма яснота как са протекли консултациите между политическите сили, за да се излъчат точно тези хора и имало ли е спорове или несъгласия при разпределението на позициите. За консултациите се съставя протокол, който няма публичен характер.

Кой кой е в ЦИК - органът, получил май-много критики от независимите наблюдатели за качеството на дейността си?

Председателят

Централната избирателна комисия е оглавявана от наказателния съдия в Софийския апелативен съд – Красимира Медарова. В общественото пространство за нея е достъпна само информацията, която тя е посочила в своето CV, а именно че е завършила английска езикова гимназия във Варна. Преди да бъде повишена като магистрат в САС е била младши съдия в Софийски градски съд и Софийски районен съд.

Медарова ще бъде запомнена с пълното си мълчание по време на всички скандали, свързани с изборите 2 в 1 и с това, че направи три официални изявления под формата на интервюта, но след приключването на изборите. За огромният хаос в изборния ден бе отличена със Златен скункс от Господари на ефира.

Съпругът на Медарова – Николай Медаров е управляващ на регистрираната в София IT-фирма “Сиенсис” АД, която е посочена като подизпълнител на “Сименс” в станалата печално известна обществена поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни. Медаров и колегите му са доставяли хардуер.

Фирмата на Медаров влиза в консорциум “България травъл 2010″ заедно с други две фирми - “Медиа планинг груп” и “Скрийн брадърс”. Консорциумът печели обществена поръчка за новата версия на националния туристически сайт www.bulgariatravel.org

Изработката на сайта и мултимедийния каталог към него се финансира от европейската програма “Регионално развитие”, като проектът беше спечелен още през 2009 г. от вече закритата агенция по туризъм. Още в началото той си навлече критики заради заложената прогнозна цена от над 1.9 млн. лв. без ДДС.

Заместниците на Медарова

Заместничка, отново от квотата на ГЕРБ е Мая ...

Публикувана на 01/24/12 22:03 http://e-vestnik.bg/13652/korporatsiyata-tsik/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване