01/24/12 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Мартин Скорсезе иска най-много Оскар“-и

Мартин Скорсезе изненада всички и разби всички прогнози, като получи най-много номинации за награди "Оскар" за своя филм "Изобретението на Хюго" (Hugo).
Той има 11, а "Артистът" (The Artist) - сензационният ням черно-бял филм на френския режисьор Мишел Азанавичус и  продуцента Томас Лангман, получи десет – най-много, номинации при обявяването днес на кандидатите за наградите "Оскар".
"Артистът" е с номинации за филм на годината, актьор във водеща и актриса в поддържаща роля, сценография, операторско майсторство, костюми, режисура, монтаж, оригинална музика и оригинален сценарий.
Филмът ще излезе на български екран два дни преди 26 февруари, когато ще бъдат обявени отличията на Американската академия за филмово изкуство и техника.
Очаквано, с много номинации, но "само" шест, е "Потомците" (The Descendants) на режисьора Александър Пейн с Джордж Клуни в главната роля.
За филми на годината при 84-тото награждаване с "Оскар"-и кандидатстват и "Южнячки" (The Help),  "Изобретението на Хюго" (Hugo), "Ужасно силно и адски близо" (Extremely Loud & Incredibily Close), "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris), "Кешбол" (Moneyball), "Дървото на живота" (The Tree of Life), "Боен кон" (War Horse).
При актьорите с Джордж Клуни за "Оскар" се състезават Жан Жан Дюжарден в "Артистът", Брад Пит в "Кешбол", Гари Олдман в "Дама, поп, асо, шпионин", мексиканецът Демиън Бичир в A Better Life.
Номинираните актриси във водещи роли са Глен Клоуз в Albert Nobbs, Виола Дейвис в "Южнячки", Руни Мара в "Момичето с татуирания дракон", Мерил Стрийп в "Желязната лейди" и Мишел Уилямс в "Моята седмица с Мерилин".
За Мерил Стрийп, която вече има две статуетки, тази номинация за академичната награда е 17-а.
За най-престижното – режисьорското, отличие са предложени Мишел Азанавичус, Александър Пейн, Мартин Скорсезе ("Хюго"), Уди Алън ("Полунощ в Париж") и Терънс Малик ("Дървото на живота").
Петте чуждоезични филма, кандидатстващи за "Оскар", са иранският "Раздялата", белгийският Bullhead, израелският Fooynote, полският In Darkness и канадският Monsieur Lazhar.
Американската филмова академия обяви номинациите за своите 84-ти поред награди "Оскар" на 24 януари в театър "Самюел Голдуин" в Холивуд. Церемонията бе водена от американския актьор, продуцент и настоящ директор на Академията за филмово изкуство и наука Том Шерак и 21-годишната актриса Дженифър Лорънс.
Статуетката „Оскар“ е дело на скулптора Джордж Стенли, висока е 34 см и тежи точно 3 кг и 850 г, като изобразява изправен рицар, подпрян на меч. Направена е от 24-каратово златно покритие британиум и черна мраморна основа. От самото начало през 1929 г. статуетката не е била променяна, с изключение на изданието пред Втората световна война, когато статуетките са направени от пластир заради необходимостта всички метали да отиват за военната индустрия. След войната на наградените са връчени истински статуетки.
За кръстница на наградите „Оскар“ се счита библиотекарката и секретар на академията през далечната 1931 г. Маргарет Херик, която възкликва: „Статуетките приличат на чичо ми Оскар.“ Според друга версия те са кръстени на името на първия съпруг на актрисата Бет Дейвис, музиканта Харман Оскар Нелсън.
Оригиналните статуетки не могат да бъдат колекционирани или притежавани от друг освен от отличените според закон от 1950-а, който забранява на приносителите или техни семейства да продават статуетките, освен ако преди това не ги предложат на академията да ги откупи за номиналната стойност от 1 долар.
На търгове или частни продажби „Оскар“-и, които са печелени преди 51 г., достигат шестцифрени суми.
Най-известният гаф в историята на церемонията датира от 1934 г., като актьорите от златното поколение още го помнят. Тогава, за да получи награда в категория „Най-добър филм“, актьорът Франк Капра излиза на сцената, чувайки собственото си име – но по погрешка! Оказва се, че произнесеното име е Франк Лойт. Още на следващата година обаче Капра отново се качва на сцената, за да получи този път собствената си истинска награда.
Уолт Дисни, със своите 26 статуетки и 64 номинации, е най-награждаваната личност в Холивуд. Актрисата с най-много награди е Катрин Хепбърн, която взима 3 статуетки „Оскар“ за главна женска роля и 12 номинации. След нея се нарежда Мерил Стрийп - с 16 номинации и само 2 статуетки. Джак Никълсън пък е актьорът с най-много номинации - 12, като два пъти печели наградата в категория „Главна мъжка роля“ и веднъж – за поддържаща.
Най-дългата реч в историята на „Оскар“-ите е била произнесена от Гриър Гарсън през 1942 г. и е била с продължителност 7 минути.
Има три филма, които са получили по 11 награди в рамките на една и съща церемония. Това са „Титаник“, „Бен Хур“ и последният от трилогията „Властелинът на пръстените“ - „Завръщането на краля“.
На втора позиция е „Уестсайдска история“ - 10 награди.
Шърли Темпъл е най-младата актриса, носител на „Оскар“. През 1943 г. академията й връчва тъй наречения специален почетен „Оскар“. Тогава тя е едва на 5 години. Иначе най-младият носител на класическата статуетка е Пътън О Нийл, когато пред 1974 г. той е едва на 10 години.
Има актьори, които постъпват по странен начин със своите статуетки. Елизабет Тейлър, Сюзън Сарандън и Ема Томпсън признават, че са поставили наградите си на необичайни места – в банята или тоалетната. Джак Никълсън казва, че използва статуетката като стойка или закачалка за шапки, а Дензъл Уошингтън не крие, че използва призовете като част от игри.
Марлон Брандо е сред актьорите, които са отказвали да приемат приза си за „Кръстникът“ в знак на протест срещу дискриминацията, която Холивуд упражнява срещу коренното население на Северна Америка.
През 1935 г. пък писателят Дъдли Никълс отказва наградата за най-добър сценарий заради стачката на колегите му. Въпреки че Уди Алън никога не се е отказвал от своите два „Оскар“-а, той така и не ги е получил.
За първи път „Оскар“-и са били връчвани на 16 май 1929 г., когато в кинопроизводството влиза звукът, на специална церемония в холивудския хотел "Рузвелт", в който присъстващите са били едва 250, а билетите стрували $10 (равняващи се на днешните $95). За баща на „Оскар“-ите се смята тогавашният президент на MGM Луис Майер, на когото хрумва идеята да се създаде Академия за филмово изкуство, която да награждава големите постижения в киното. От 23 март 2002-ра насам, церемонията по награждаването се състои в специално посветения на това "Дом на Оскар“-ите" - кинотеатъра „Кодак“ в Холивуд, недалеч от „Рузвелт хотел“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване