01/24/12 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Студените зими предизвикали озоновата дупка над Северния полюс

Изтъняването на озоновия слой над Северния полюс е било допълнително ускорено от необичайно ниските зимни температури. Това показва изследване на учените от Института за метеорология и климатични изследвания KIT, цитирано от „Дейли мейл“.
Оказва се, че охлаждането на озоновия слой усилва ефекта на вещества като хлорофлуоровъглеродите, които водят до неговото изтъняване.
Преди около година учените установиха, че изтъняването над Северната полярна област за първи път е достигнало до степен, сравнима с озоновата дупка над Южния полюс. На около 21 км над земната повърхност 80% от озоновия слой са изгубени, което излага хората на опасни UV-B лъчи, предизвикващи изгаряния и рак на кожата.
Според изследването появата на озоновата дупка над Северния полюс се дължи предимно на необичайно ниските температури в озоновия слой, разположен в стратосферата. Там при температури, по-ниски от минус 78 градуса по Целзий, от хлорофлуоровъглеродите и други замърсители се образуват хлорните съединения, които атакуват и унищожават озоновия слой. Затова ако се запази тенденцията на ниските температури в стратосферата, наблюдавана през последните десетилетия, може да се очаква нова поява на озонова дупка над Северния полюс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване