01/25/12 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

Давос 2012 - финансова нестабилност и протести с иглута

Асошиейтед прес

Световният икономически форум в Давос. Снимка: фотошотс

Между хотелите, където една нощувка струва 500 долара, и кордоните на силите за сигурност в швейцарския курорт Давос изниква лагер на протестиращи с иглута. Той сякаш е предупреждение към събралите се тук богати и могъщи хора: внимавайте, да не спите и вие догодина в снега.

В много страни изгледите за просперитет са все по-малки. Доверието в президенти и директори, в системите, които те представляват, намалява. Над еврозоната витае несигурност, така е и в Афганистан, Сирия и Северна Корея. И сега движението “Окупирай” се пренесе на Световния икономически форум - започващата утре ежегодната среща на 2600 влиятелни личности от почти 100 страни и стотици компании.

В Давос ВИП гостите обикновено биват скрити от критиците, за да могат на спокойствие да решават финансовите проблеми. Тази година глобалното движение срещу естаблишмента е представено от малка група протестиращи, готови да посрещнат големите ръководители на бизнеса и световната политика с лагер от иглута и юрти, с антикапиталистически искания.

Сякаш и времето дори работи за протестиращите. “През последните 42 години никога не съм виждал толкова много сняг в Давос”, написа в неделя в Туитър Клаус Шваб - човекът поставил началото на икономическия форум. “Снегът е идеален за иглута!”, написаха в отговор представители на движението “Окупирай”.

Заради огромния брой проблеми, които трябва да решават тази година, мнозина от участниците в Давос може и да предпочетат да се отдадат на по-лека и по-доходоносна дейност - сключване на тайни корпоративни сделки, запазената марка на икономическия форум. Политиците от САЩ и други страни ще търсят инвестиции за районите си, инвеститорите ще издирват обещаващи млади предприемачи, а всички заедно - поредното гениално изобретение.

“Истината за Давос е, че там може да се постигне нещо и там всяка година се постигат някои неща - това са бизнес сделките”, каза френският политически анализатор Доминик Моизи.

Вниманието ще е насочено към директорите на корпорации от Китай, но Европа ще е залязващата звезда на тазгодишния форум. Горчива ирония за организаторите, които години наред работеха за разширяване на форума, та в него да не участват само европейците и американците, изградили репутацията му.

Германският канцлер Ангела Меркел ще открие официално срещата с много важно слово, което може да очертае посоката на политиката й за европейската дългова криза през идните месеци.

Списъкът с участниците в Давос е по-дълъг от когато и да било в четирийтгодишната му история - включително близо 40 държавни глави и 18 управители на централни банки. Заедно с тях в едноседмичния брейнсторминг, в който може участваш само с покана, ще се включат и бизнес лидери, учени, анализатори, правозащитници и други. Целта на обсъжданията е да се очертае глобалният дневен ред за следващата година. “Това е идеалният “барометер на световния климат”, каза Моизи.

Четири години след кризата с високорисковите ипотечни кредити и произтеклия от нея финансов срив растежът в богатите страни още е анемичен. Мнозина в Европа и САЩ - особено останалите без работа - се чувстват предадени от решенията, които според тях облагодетелстват тъкмо онези банкери и финансови играчи, обвинявани за кризата. В богатите и развиващи се икономики пък се засилва неравенството в доходите.

Протестиращите от “Окупирай” изразяват недоволство, предизвикано от най-различни неща, вдъхновено от протестите, които миналата година започнаха около Уолстрийт и се разпространиха в целия свят.

Тук те може да са по-малобройни, защото Давос се намира на отдалечено място, високо в швейцарските Алпи, в строго охранявана долина. Тези, които все пак са предприели това пътуване, са се заели с нелеката задача да дялат ледени блокове, с които после да правят иглута. Работа за пет часа за четирима души.

“Ще организираме малки акции в селото, ще смутим малко обстановката”, каза организаторът Давид ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване