01/25/12 16:48
(http://www.klassa.bg/)

Обама: Милионерите да плащат поне 30% данъци

Американският президент Барак Обама обеща „по-справедлив“ данъчен режим в последната си годишна реч „За състоянието на съюза“ преди изборите за държавен глава през ноември, която произнесе във вторник вечерта, съобщи Ройтерс.
Според Обама всеки американец с годишен доход над 1 млн. долара трябва да плаща минимален ефективен данък от 30%. „Вашингтон трябва да спре да субсидира милионерите“, категоричен бе президентът. Според предложеното през септември правило „Бъфет“ най-богатите американци не трябва да плащат по-ниски данъци от хората със средни доходи. „Можете да твърдите, че това е класова война, но да поискате от милиардерите да плащат поне толкова данъци, колкото техните секретарки, според повечето американци е здрав разум“, аргументира се Обама. Неговите думи пък бяха подкрепени от факта, че дългогодишната асистентка на милиардера Уорън Бъфет – Деби Босанек, беше настанена в ложата на първата дама в Камарата на представителите по време на речта на президента.
Обама обяви и планове за намаляване на данъците за американските производители, които запазват производството си у дома, както и за отнемане на данъчните стимули за производители, които изнасят дейността си в чужбина. Президентът предложи и мерки за ограничаване на регистрацията на американски компании в чужбина, като въведе минимален данък върху печалбите им зад граница. „Няма да се връщаме към икономика, отслабена от аутсорсинг, пропаднал дълг и съмнителни финансови печалби. Тази вечер искам да говоря за това, как да вървим напред, и да изложа план за изграждане на устойчива икономика на американското производство, американската енергетика, уменията на работещите американци и съживяване на американските ценности“, каза още Обама, който спомена думата „данъци“ 34 пъти в своята реч, продължила един час. Въпреки че най-значимите предложения в речта на президента едва ли имат шанс в разцепения от партийни разделения Конгрес, в Белия дом вярват, че Обама може да се възползва от недоволството на гласоподавателите от злоупотребите във финансовия сектор, коментира Ройтерс.
Посланието на президента може да има отзвук в неговата предизборна кампания, след като обявяването на плановете за 30-процентния данък стана в същия ден, в който един от основните претенденти за републиканската номинация за изборите през ноември Мит Ромни публикува данъчните си декларации. От документите на един от най-богатите хора, участвали някога в битката за Белия дом, стана ясно, че за 2010 г. Ромни е платил под 14% данък върху доходите си. Това е по-малко от половината от това, за което настоява Обама. Президентът влезе официално в предизборната си кампания със започналата вчера тридневна обиколка в ключовите щати Айова, Невада, Колорадо и Мичиган.



„Ще разработваме шистовия газ без риск за здравето на американците“
Барак Обама обеща подкрепа за добива на шистов газ в САЩ, но подчерта, че правителството трябва да се фокусира върху безопасността на разработването на този енергиен източник. Президентът поиска от правителството да разработи пътна карта за отговорно добиване на шистов газ, която да гарантира сигурността на гражданите. „Америка ще разработва този ресурс, без да излага на риск здравето и сигурността на гражданите“, обеща Обама. Той обяви, че администрацията ще прокара нови правила, които ще задължават компаниите да обявяват какви химикали използват при хидравличното разбиване – технологията за извличане на шистов газ. Според природозащитниците тя може да замърси водоизточниците.
Президентът отново поиска прекратяване на данъчните облекчения за петролната и газовата индустрия – нещо, за което той настоява отдавна, но без успех. Той обеща също, че ще поиска разрешение за разработване на 75% от потенциалните петролни и газови резерви в американския континентален шелф. Обама защити и инвестициите във възобновяемите енергийни източници. „Няма да отстъпя вятърната и соларната енергия на Китай или Германия, защото ние отказваме да поемем същите ангажименти“, подчерта Обама.



„За първи път от 20 г. Осама бин Ладен не е заплаха за тази страна“
Президентът Обама започна и приключи своята реч „За състоянието на съюза“ с външнополитическите си постижения, като напомни на гласоподавателите, че е спазил обещанието си да върне американските войници от Ирак и че е пратил „тюлените“ да ликвидират Осама бин Ладен в Пакистан.
“За първи път от девет години в Ирак не се бият американци. За първи път от две десетилетия Осама бин Ладен не е заплаха за тази страна“, каза Обама.
Той отговори на нападките на Мит Ромни, който през ноември обяви, че ако настоящият президент бъде преизбран, Иран ще се сдобие с ядрено оръжие, като не изключи възможността за военен удар срещу ислямската република заради ядрената й програма. „Нека да няма съмнения: Америка е решена да не позволява на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и за постигането на тази цел всички опции са на масата“, каза Обама. Но отново напомни, че оставя отворена вратата за мирно разрешаване на спора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване