01/25/12 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Предлага ли Путин да преградим Русия с “желязна завеса”?

Росбалт

Колаж: иносми

Поредната програмна статия на Владимир Путин, публикувана този път в “Независимая газета”*, отново предизвика най-противоречиви реакции. И нищо чудно: първо, тя засяга доста животрептяща тема - етническия въпрос, и второ, съдържа ред взаимноизключващи се постановки, които може да се тълкуват и тъй, и инак.

Както смята например Михаил Ремизов, президент на Института за национална стратегия, “статията на Путин е доста качествен хуманитарен продукт”. Ремизов впрочем не е изцяло съгласен с руския премиер и кандидат-президент. “Предпоставката, че Русия е била и ще си остане империя, без да премине в стадия на национална държава, прави концепцията анахронична”, заяви той пред Росбалт.

Сравнително нов момент в статията според Ремизов е “готовността на действащата власт да признава някои остри проблеми в етническите отношения, да признава етническата престъпност за проблем, засягащ държавната сигурност”. “Фактът, че властта се престрашава да говори по тези теми, вече е добър знак”, смята експертът.

Най-голям интерес, отбелязва той, “представляват практическите мерки” в сферите и на външната, и на вътрешната миграция - по-специално засилената отговорност при нарушения на режима за адресна регистрация.

Същевременно Ремизов посочва, че стремежът да се ограничи вътрешната миграция от Северен Кавказ към други региони създава опасността от тази мярка “да пострадат всички”. Въвеждането й според него ще провали например “важната задача да бъдат разширени каналите за хоризонтална миграция в страната, докато в интерес на икономиката хората, търсещи работа, трябва да се движат по-активно между различните региони”.

Експертът предлага “за хората от републиките в Северен Кавказ да бъде въведен специален правен режим за около 10 години”. Става дума да се ограничи свободата на движение и изборът на местожителство за част от гражданите на Русия срещу обезщетение във вид на “специални дотации (помощи при безработица, майчинство и др.) за жителите на тези региони”.

Сред най-спорните точки от статията на Путин експертите открояват предложението за по-строг режим на адресна регистрация за жителите на Северен Кавказ.

Заместник-директорът на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин например заяви пред Росбалт, че въпросът не е да се въведат по-сурови правила за регистрация, а да се сложи малко от малко ред в правоохранителната система на Русия. Според него, “действащите закони са напълно достатъчни за контрол върху вътрешната миграция”, с който биха се справили и кварталните полицаи.

“Когато пътуваме до Северен Кавказ, евентуалните ограничения ще засягат и нас”, споделя опасения Жарихин. Да не забравяме и друго: какво да правим при това положение с хората от Санкт Петербург, също “плъзнали” из Москва, иронизира експертът.

Росбалт потърси за коментар и Лидия Графова, член на правителствената комисия по миграционната политика и ръководител на Форума на преселническите организации в Русия. Тя също не е във възторг от идеята за по-сурови наказания за руски граждани, нарушили правилата за регистрация - нарече я “предизборна и популистка”.

По думите на Графова, ако направим сравнение с нормите за мигрантите от чужбина, нарушителите с руски паспорти очевидно ще бъдат застрашени от депортиране в родината - сиреч пак в Русия, в руския Северен Кавказ.

“То си е направо виц”, каза тя. Според нея, “ксенофобията у нас е насочена главно не към “горките таджикистанци”, а към кавказците - наши, руски граждани”. Правозащитничката твърди, че “това предложение е посегателство върху свободата на движение на руските граждани, което ще се хареса на човекомразците у нас”. “Кандидат-президентът Владимир Путин има недобросъвестни експерти, тъй като са пропуснали една явна безсмислица”, обобщава Графова.

Същевременно предложението за по-сурови наказания при нарушаване на правилата за регистрация, което визира (макар и не директно) кавказците, издава стремеж да се окачи някаква “желязна завеса” вътре в страната, който е в противоречие с една от основните идеи, представени в статията на Путин - в самото й начало.

Там се казва по-специално следното: “Русия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване