01/25/12 22:59
(http://e-vestnik.bg/)

Спор в Полша заради отказан лиценз на католическа телевизия

ДПА

Тадеуш Ридзик е един от най-критикуваните и същевременно най-влиятелни духовници, изградил през последните 20 години медийна империя в базата си в Торун в северозападната част на Полша.

Консервативният католик е движещата сила зад Радио “Мария”, вестник “Наш дженник” и телевизионния канал “Трвам”. Ридзик, който е редемпторист или член на Ордена на Изкупителя, е обожаван от своите последователи, но е остро критикуван от много други, включително от Ватикана и полските епископи, за тесногръдото му и нетолерантно отношение, което не е в крак с времето и с полското общество.

Полемиката се разрази с нова сила, след като Полският съвет за радио и тв честоти не включи “Трвам” в списъка на телевизиите при подновяването на лицензите за новата дигитална мрежа, която ще покрива Полша от догодина.
Полските консервативни партии гледат на отказа за лиценз като на заплаха за свободата на словото.

“Това е поредната стъпка към разрушаване на полския дух и християнска култура”, оплака се 66-годишният Ридзик пред своята аудитория. “Това свобода ли е? Не се ли плащат 90 на сто от данъците от католиците? Не финансират ли по този начин католиците своите потисници?”, попита той риторично.

Ридзик веднага назова отговорните за това и ги обвини в конспирация. Съветът по честотите е в ръцете на либералите и левите партии, напомни той. “Имаме чувството, че всичко това е манипулирано, че някой стои зад това”, допълни католическият свещеник, който е обвиняван, че изразява открито политически възгледи в предаванията си.

Слушателите на радио “Мария” са свикнали да слушат за тъмни чужди сили, които кроят заговори срещу католическа Полша. В своите програми медийната империя на Ридзик от години бичува прогнилия западен морал и комунистическите врагове, за според нея продължават да съществуват.

Полските епископи често критикуват неприкрития антисемитизъм в предаванията на радио “Мария”, но Ридзик като член на мисионерски орден не е подчинен на епископата и може да пренебрегне критиките.

По принцип решението за подновяване на лицензите - било за талантливо шоу, новинарски канал, спортна програма или религиозна медиа - е взето въз основа на бизнес критерии. Съветът по честотите се съмнява, че телевизия “Трвам” на Ридзик, подкрепяна от фондация “Лукс Веритатис”, има нужните финансови средства да направи скок към дигиталната ера.

“Ако кандидат не успее да отговори на критериите, не получава лиценз. Няма свещени крави. Живеем под управлението на закона, а не на отец Ридзик”, коментира Дариуш Йонски, говорител на Съюза на демократичната левица, защитавайки решението.

Консервативната националистическа опозиция в Полша смята решението на Съвета за честотите за недостойно. Опозиционният лидер Ярослав Качински от партията “Право и справедливост” се оплака, че една общност, радваща се най-малкото на 30 процента подкрепа, е изключена от електронните медии. Елжбета Крук, която членува в “Право и справедливост” казва, че партията смята да постави въпроса пред конституционния съд.

Аудиторията на Ридзик също се е мобилизирала. Според радио “Мария” слушатели са изпратили около 100 хиляди писма до Съвета за честотите. Не всички писма са пример за християнска благочестивост. Някои неподписани съдържат открити заплахи срещу членове на съвета.

“Как смеете да служите на Сатаната и на чужди интереси? Ще си платите” - се казва в едно от писмата, цитирано в полски медии.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване