01/25/12 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Танцьорът на кючек - турски филм за убийство на честта на хомосексуалист

Асошиейтед прес

Малко след като казал на родителите си, че е гей, Ахмед Йълдъз бе застрелян в колата си от своя баща в Истанбул. Това бе първото официално признато убийство на честта на хомосексуалист.

Получилият награди филм, частично вдъхновен от историята на Йълдъз, който бе пуснат в десетки кина из цяла Турция миналата седмица, насочва вниманието към хомосексуалистите в мюсюлманска Турция, която иска да стане членка на Европейския съюз, но остава под влиянието на консервативни и религиозни ценности.

Филмът “Zenne Dancer” или мъжки танцьор на кючек, не е първият филм в Турция на гей тематика, но е първият, който се занимава с малко известния феномен хомосексуалисти да бъдат убивани от членове на семейството си за това, че са гей. Така наречените убийства на честта в Турция обикновено са насочени към жени, обвинявани, че са опозорили семейството.

Нашата основна цел бе да разкажем историята на Ахмет, но по този начин ние също искахме да разкрием натиска, на който гей общността е подложена от своето семейство, обществото и държавата, заяви Мехмед Бинай, който е режисьор и продуцент на филма заедно със своя партньор Джанер Алпер.

Филмът “Zenne Dancer” спечели четири награди тази година на филмовия фестивал Златен портокал в Анталия за най-добър филм и най-добра кинематография. Еркан Авджъ, който играе ролята на Йълдъз, спечели награда за най-добра поддържаща роля. Филмът бе наскоро избран за най-добър филм от Асоциацията на турските филмови критици.

Йълдъз, студент по физика в истанбулския университет Мармара, бе убит на 15 юли 2008 г., когато отишъл да си купи сладолед, докато учел в дома си за последните изпити. Заповед за арест бе издадена за баща му Яхия Йълдъз, който бе обвинен задочно в убийство. Смята се, че бащата, който е в бягство от три години, се укрива в Северен Ирак.

Йълдъз, който бил близък приятел на Бинай и Алпер, е от консервативната, предимно кюрдска провинция Шанлъурфа, където хомосексуалността е табу и където служители се опитват да изкоренят практиката да се извършват “убийства на честта” на жени. Жените там се убиват за флиртове или за това, че имат приятел без съгласието на семейството.

Убийства на честта на хомосексуалисти са често срещано явление в консервативна Турция. Но убийството на Йълдъз бе първото, за което властите съобщиха като убийство на честта на гей. Бинай заяви, че семейството на Йълдъз е подозирало за неговата хомосексуалност, но вярвало, че той може да бъде излекуван от имамите и оказвали натиск върху него да се завърне в Шанлъурфа.

Той бе убит малко след като им казал, че не може да се излекува, че няма да се върне и обмисля да замине за Германия, където може да се ожени за приятеля си , разказа Бинай.

В “Zenne Dancer” животът на Йълдъз се преплита с историята на други двама мъжки персонажи - превзета мъжка танцьорка на кючек на име Кан и бисексуален немски фотограф, Даниел.

Чужд на турските консервативни традиции Даниел окуражава Йълдъз да разговаря с родителите си, настоявайки, че честността е най-добрият начин на справяне със семейството.

“Ти не разбираш”, отговаря Йълдъз в една сцена: “Честността ще ме убие”.
Бинай казва, че той и Алпер снимали документален филм за мъжките танцьори на кючек, когато Йълдъз бил убит. Шокирани от убийството, те спрели документалния филм и решили да създадат игрален филм, който слива историята на танцьорите на кючек с трагедията на Йълдъз.

Отношението в Турция към гейове и лесбийки е по-либерално в сравнение с 80-те и 90-те години на миналия век, когато полицията редовно нахлуваше в гей барове, задържаше травестити и забраняваше гей-фестивали.

Хомосексуалните отношения не са смятани за престъпление в Турция и някои барове и клубове в главните градове открито обслужват гейове. Мнозинството от хомосексуалистите все още избират да крият начина си на живот в страна, в която либералните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване