01/25/12 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Форумът в Давос търси нова форма на капитализма

"Капитализмът в сегашната си форма вече не отговаря на нашия свят." Това бе основната теза, с която започваха дискусиите на 42-рото издание на Световния икономически форум в Давос, който ще продължи 5 дни. Изказването е не на кого да е, а на президента и основател на събитието Клаус Шваб. По думите му рискуваме да изгубим напълно доверието на бъдещите поколения заради свръхзадлъжняването, липсата на инвестиции в бъдещите поколения и заради криза на нравствеността. На този фон не са изненада и част от дискусиите на тема "Капитализмът на XX век оправдава ли надеждите на обществото на XXI век?","Ремонт на капитализма", "Глобализацията достигна ли икономическите и политическите граници?".
Общо 2600 представители на световния бизнес и политически елит са в швейцарския курорт. Сред тях са 40 държавни глави и 18 централни банкери. Тази година германският канцлер Ангела Меркел, придружавана от финансовия си министър Волфганг Шойбле, откри форума, който ще продължи до 29-и. В интервю за шест европейски вестника тя се обяви против идеята за доминираща Германия, но предупреди, че "само да бъдем любезни един към друг прави лоша услуга на Европа", предаде АФП. "Отвъд необходимата солидарност никоя страна не може да поема на гърба си дълговете на друга и ние не можем да забравим отговорността и на едните, и на другите", посочи канцлерът.
В Давос са и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, генералният секретар на Арабската лига Набил ел Араби, президентът на Световната банка Робърт Зелик и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. И тази година събитието не мина без своите куриози. Вокалистът на „Ролинг стоунс” Мик Джагър се оплака, че е използван като „политическа топка” и затова и е отказал да присъства на събитие, организирано от Дейвид Камерън в Давос. Било е планирано музикантът да участва на чаено парти в швейцарския курорт като част от кампания за популяризирането на Великобритания и предстоящата олимпиада.
Междувременно от другата страна на океана в бразилския град Порту Алегре започна Световният социален форум, известен като „анти-Давос“. Той събира представители на профсъюзи и леви политически партии, защитници на човешките права и на околната среда, активисти на женски движения и борци за правата на сексуалните малцинства. Част от техните лозунги бяха „99% от жителите на Земята срещу 1% богати“ и „Днес Гърция – утре която и да е друга държава на нашата планета“.



Бил Гейтс дари 2 млрд. долара за фермери
Милиардерът филантроп Бил Гейтс възнамерява да отдели 2 млрд. долара за развитието на фермерските стопанства. Това посочва самият той в годишното си писмо, публикувано на сайта на благотворителната му фондация. „Светът е пред избор. Нужно е да направим сравнително неголеми инвестиции и милиони фермери по света ще могат да нахранят своите семейства. Ако не направим това, един от всеки седем души на планетата, ще продължи да съществува в състояние на глад", пише още Гейтс в откритото писмо. От социалната мрежа Twitter пък милиардерът пък препоръча световната икономика да инвестира в селско стопанство.



Поканата струва поне 71 000 долара
Минималната цена за покана за икономическия форум в Давос, която не е VIP, е 71 000 долара, а по-високият клас на членство струва 156 000 долара. Наемането на лимузина от Цюрих до курортното градче струва 689 долара. Отиване и връщане с хеликоптер излиза 9000 долара. Това са само част от любопитните факти, събрани от Ройтерс по повод на събитието. Светът е преминал през четири рецесии, откакто се организира форумът. Той е станал обект само веднъж на нападение, когато през 2003 г. министърът на отбраната на Швейцария е получил одобрение за свалянето на неоторизиран летателен апарат над курорта. През 2005 г. на Шарън Стоун й бяха необходими 5 минути по време на форума, за да набере 1 млн. долара за борбата с маларията. За събитието работят 750 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване