01/25/12 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Честват Деня на влюбените с Пабло Неруда

Броени седмици преди Деня на влюбените – 14 февруари, започна надпреварата за най-романтичен град в България и за написване на най-дългото любовно писмо. На изискано парти ще бъде обявена романтичната столица на България за 2012 г. Инициативата е организирана от издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон”. Тази година повод за кампанията е новото луксозно издание на „Сто сонета за любовта” - сборник на едно от най-великите имена на световната поезия на ХХ век - Пабло Неруда. Чувствената, емоционалната и богатата на образи поезия на Нобеловия лауреат излиза отново на български език след 20 години.
През 2009 и 2010 г. вдъхновение за кампанията бяха книгите „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже” и „Бленувам те. Любовни писма на велики българи”. Стотици хора подкрепиха рекорда със свои лични послания, които вписваха в специални хартиени свитъци, подготвени в книжарниците. Първата година призът „Романтична столица на България” беше завоюван от град Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо. Година по-късно Велико Търново го изпревари с внушителните 30 м, а общата дължина на всички романтични послания на читатели от 10 големи града в страната надхвърли 110 метра.
Тази година романтичната традиция ще бъде продължена с нов опит за подобряване на рекорда за най-дълго любовно писмо. Magic FM - медиен партньор на кампанията, ще настрои слушателите си на романтична вълна с магическата поезия на Пабло Неруда. От ефира му те ще научават и как протича надпреварата между различните градове.
Градовете, които се борят за подобряването на рекорда, са: Благоевград, Бургас,
Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Русе, Стара Загора, София и Шумен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване