01/26/12 20:09
(http://www.klassa.bg/)

Без лустрация на свещеници, журналисти и адвокати в Македония

Конституционният съд на Македония отмени 13 члена от Закона на лустрацията, съобщи македонският в. “Вечер”. Съгласно решението на съда се отменя лустрацията на журналисти, бивши политици, членове на организации, адвокати и свещеници. Според съда лустрацията нарушава авторитета и достойнството на тези хора. Конституционните съдии подлагат на съмнение и необходимостта лустрацията да продължава десет години. Съдът настоява и да се изясни дали членовете на сдружения, фондации и други неправителствени организации също трябва да бъдат подлагани на лустрация.
От опозицията отказаха да коментират решението, но обявиха, че целият процес в Македония е сбъркан. „Ловът на вещици, бруталните действия срещу опонентите и очевидното нарушение на закона за лустрацията от страна на управляващите поставят Македония в групата на недемократичните и тоталитарните държави“. Това каза говорителят на Социалдемократическия съюз Емилиан Станкович. От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че не са изненадани от решението на съда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване