01/27/12 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Визията на Ангела Меркел: Бъдещето на Европа е политическият съюз

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Моята визия за Европа е визия за политически съюз, казва германската канцлерка Ангела Меркел в пространно интервю за шест европейски вестника, дадено на 19 януари. Извадки от него бяха разпространени от световните агенции вчера. Интервюто е публикувано във френския “Монд”, италианския “Стампа”, британския “Гардиън”, полския “Газета виборча”, испанския “Паис” и германския “Зюддойче цайтунг”.

Интервюто започва с лични въпроси, свързани със страстта на Меркел към музиката. В отговор Меркел признава, че като дете е учила флейта и пиано, но без голям успех, след което съпоставя ЕС с оркестър, изнасящ концерти. Помолена от журналистите да определи какъв е гласът на Германия в този оркестър, Меркел казва: “В оркестъра, който си представям, когато говоря за ЕС, всеки народ е представен във всяка категория гласове”. В политиката, също като в оркестровите изпълнения, има хармонични пасажи, но и пасажи на дисхармония. “Според мен е огромен прогрес, че днес можем да сравняваме ЕС с оркестър”, казва канцлерката.

След това Меркел преминава към въпроса за кризата и признава, че тя все още не е преодоляна. “Все още не сме преодолели кризата. Първо, изправени сме пред трудности, които продължават да ни безпокоят. Сред тях е крайната задлъжнялост на някои страни. Тази задлъжнялост най-често се свързва с висока безработица и със сериозни структурни пропуски”, подчертава Меркел. “И второ, конкретният случай с Гърция, където въпреки всички положени усилия, нито гърците, нито международната общност успяха досега да стабилизират ситуацията. Трябва първо да успокоим всичко това и да си възвърнем доверието на пазарите”, посочва Меркел.

Според канцлерката положителното в тези усилия е, че страните от ЕС изработиха обща позиция за бюджетната дисциплина и за намаляване на дълговете. “Но това не е достатъчно, на Европа й е нужен по-голям растеж и повече работни места”, казва тя. “Бих искала след 20 години Европа да получи и признание заради способността си за иновации и заради стоките си. Залогът е да се наложим в ерата на глобализацията и да си гарантираме дългосрочен просперитет”, допълва канцлерката.

Положителен ефект от кризата според Меркел е, че ЕС успя да установи къде се коренят проблемите и да постигне добро равновесие между колективна солидарност и национална отговорност. “Ако извлечем поука от всички грешки и пропуски, Европа след кризата ще бъде много, много по-силна отколкото беше преди това”, уверена е канцлерката.

Въпреки че говори за равновесие между колективната солидарност и националната отговорност, Меркел посочва, че някои страни трябва да положат повече усилия по втория показател, защото в противен случай първият няма да има резултат. “Да сме солидарни не означава да забравяме собствените си отговорности. Двете вървят заедно. Абсурдно е да обещаваме още повече пари, ако не се борим срещу корените на кризата”, казва Меркел и посочва като конкретен пример Испания. Там 40 процента от младите са без работа, което се дължи на лошото законодателство, нуждаещо се от реформа. Други държави като Германия и източноевропейските страни извършиха болезнени реформи на трудовия пазар, което означава, че европейците трябва да се учат едни от други, добавя канцлерката.

“А ние, германците, трябва да внимаваме, ако не искаме един ден да стигнем предела на силите си, защото нашите възможности не са неограничени и защото ако стигнем предела на силите си, това няма да е в интерес на Европа като цяло”, предупреждава Меркел. Тя подчертава, че под натиска на кризата ЕС е постигнал ново ниво на сътрудничество в Европа - нещо като европейска вътрешна политика, в която проблемите се обсъждат и решават без заобикалки.

Меркел отбелязва, че единството между 27 страни не винаги е лесно, визирайки отказа на Лондон да подкрепи реформа на европейското законодателство в бюджетната дисциплина. Тя посочва, че за германците най-важно е постигането на равновесие ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване