01/29/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Меркел се включва в предизборната кампания на Саркози

Висш представител на Християндемократическия съюз – партията на Ангела Меркел, обяви официално, че германският канцлер ще се появи публично заедно с президента Никола Саркози на няколко негови предизборни мероприятия в следващите месеци, за да подчертае тяхното партньорство. Ние сме горди че двамата лидери демонстрират единство, каза Херман Грьохе, генерален секретар на ХДС, цитиран от АФП. Той бе гост в събота на събрание на консервативната партия на Саркози Съюз за народно движение и остро разкритикува съперника му - социалиста Франсоа Оланд. Грьохе подчерта в Париж, че Оланд предлага „стари идеи и леви фантазии за преразпределяне на благата“
Според „Уолстрийт джърнъл“ Меркел планира да се включи в предизборната кампания на Саркози, защото е силно загрижена, че ако Франция завие на ляво, това може да провали германския антикризисен сценарий за Европа. Двете страни имат най-големите икономики в ЕС и всеки разкол между тях ще подложи на риск спасяването на еврозоната и единството на съюза.
Не е обичайно чужд лидер да се включва в местна предизборна кампания в друга европейска страна, отбелязва вестникът. Но партиите на Меркел и Саркози имат дълга връзка. Според анализатори Саркози може да бъде сигурен, че френските избиратели няма да се ядосат, ако германският канцлер се намеси в политиката на страната им. Допитвания сочат, че г-жа Меркел е по-популярна сред французите от президента им.
Почти половината французи (49%) настояват Саркози да обяви колкото се може по-скоро кандидатурата си за втори мандат. Това сочи проучване на Ifop за „Журнал дьо диманш“. За 17% това би било добре да стане в края на февруари, а за 20% в средата на март. Повечето от привържениците на партията на Саркози се мотивират с факта, че в момента социалистическият кандидат Франсоа Оланд води в социологическите проучвания. Според последните анкети той би победил на втори тур Саркози с 56% срещу44%. 55% от французите смятат, че социалистът ще се справи по-добре със спасяване на обществените услуги, докато само 19% вярват това да стори президентът. Подобни резултати има и по отношение на заплатите, безработицата, образованието, покупателната способност и др. Саркози печели повече доверие само в борбата с престъпността (39% срещу 27% за Оланд).
В интервю, излъчвано по 6 национални телевизии снощи, се очакваше френският президент да оповести силни икономически реформи, като увеличение с 1,6% на ДДС върху продажбите на стоки и услуги. Предлага се и промяна на налозите върху приходите от инвестиции недвижимо имущество според предварителната информация на АФП. Социалистите разкритикуваха реформата, която според тях ще прехвърли част от данъчното бреме от работодателите към потребителите.
Само преди две седмици Франция унизително се раздели с топрейтинга си от тройно А, припомня АФП.



Преди да обяви кандидатурата си за втори мандат, президентът променя данъци
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване