01/29/12 00:02
(http://e-vestnik.bg/)

Принцът на Монако, 140 км в час - бла-бла и дрън-дрън по вестниците

Вече е модно да се казва бла-бла. Това е англосаксонското съответствие на българското дрън-дрън.
Като разгърнеш българските вестници, отвсякъде потича бла-бла и дрън-дрън…

Няколко дни вървя  мощна бомбардировка със заглавия как принцът на Монако Албер II идва в Банско. Най-възторжен беше вестник „Стандарт” - „Принц Албер и Камата гърмят в Банско”, „Гостят с трюфели и телешко Албер II”, „В кръчмите го чакат с чомлек” и т. н.

След седмица стана ясно, че принцът няма да дойде. Тогава „Стандарт” написа успокоително - „И без да дойде, принц Албер II напълни кръчмите в Банско”. Да не остане съмнение, че вестникът обслужва не читателя, а Цеко Минев, неофициалния собственик на курорта.

Същият вестник възторжено обяви „Бием с 10 км/ч Румъния, вдигаме 140 на магистралите”. Спорното предложение на правителството да се промени законът и максималната скорост да стане 140 км в час на магистрала, е представено като невиждан прогрес, нещо, с което „бием” Румъния и съседите. Не само тях, впрочем. Бием всички европейски страни. В тях максималната скорост е 110-130 км в час. Само Германия прави частично изключение - в около половината магистрали там няма ограничение на скоростта. Но немският шофьор и немският полицай са като от друга планета, в сравнение с българските. И ограниченията в повечето страни са свързани с разхода на гориво, а не само с опасността от бързото каране.

По повод възторга на „Стандарт” за увеличената скорост, читател на e-vestnik беше направил следния коментар: „Нека не забравяме, че Борисов-Тиквата е мутра. Мечтата на мутрата е да стигне за три часа от София до “Какао бийч” на Слънчев бряг и да се просне между курвите там… Манията му по магистрали е свързана с това - мечтал е докато е джиткал със сикаджиите между Бургас и София” (виж тук). Вестник „Стандарт” очевидно съпреживява възторга от този прогрес с вносителя на предложението.

Тази максимална скорост се оказа пореден тест за вестниците. Често се случва те да не изпълняват елементарната си функция да информират хората какво става - дали е променен някой закон, дали има някаква забрана или не.
Правителството само е предложило да се вдигне максималната скорост на 140 км в час. Предстои да се гласува в парламента. Но вестниците в присъщия си стил, ала принца на Монако, представят нещата като свършен факт. Например „коректният вестник” „Преса” е написал - „Разрешиха 140 км/ч по аутобаните”. В информацията се казва „Шофьорите вече ще могат да вдигат до 140 км/ч, реши правителството…”. И наивни читатели може да са надули газта вече по новото ограничение, прогласено от новия вестник със стари навици…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване