01/31/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Лавров не вдига телефона на Хилари, тя му звъни 24 часа

Руският външен министър Сергей Лавров обясни, че не е отговорил на обаждането на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, защото е бил зает с преговори в Сидни, но обеща да се свърже с нея при първа възможност, предаде „Интерфакс“.
Лавров подчерта, че в предложеното от американската страна време, той е бил в разгара на срещата с австралийските колеги и да я напусне е щяло да бъде неуважение. От Държавния департамент на САЩ заявиха пред Си Би Ес, че не са могли да се свържат с първия руски дипломат в продължение на 24 часа. Клинтън е искала да направи опит да убеди Лавров Москва да не налага вето над новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която се очакваше да се обсъди по-късно снощи.
Опозицията в Сирия отказва да седне на масата на преговори с режима според руския първи дипломат. Той потвърди, че Русия продължава да доставя оръжие на Сирия, което не се използва срещу демонстриращите.
Хилари Клинтън заяви, че ще подкрепи външните министри на Франция и Великобритания, като ще настоява за ясно послание в подкрепа на сирийските граждани. Ескалацията на насилието може да дестабилизира и съседите на Сирия, а статуквото не може да бъде поддържано, предупреди Клинтън. Говорителят на Белия дом Джей Карни също предупреди съюзниците на режима, че Асад “ще си отиде” и вече е загубил контрол над страната.
Режимът на Асад засилва атаките си срещу дезертьорите и протестиращите, като в понеделник са загинали около 96 души, по данни на АФП. Сирийските сили съобщиха пред Би Би Си, че са изтласкали от Дамаск войниците, които се противопоставят на режима.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване