01/31/12 00:48
(http://e-vestnik.bg/)

Ченгетата като милионери

Едвин Сугарев

Комисията по досиетата започва проверка на кредитните милионери във връзка с евентуалната им принадлежност към Държавна сигурност – съобщават медиите. Това е втора болезнена точка от тайната история на нова България – след драматичните резултати от проверката на духовните пастири на нацията ни.

Това е и втората серия от историята на едно ограбване. Първата вече я гледахме. В нея беше извадено на показ тайното минало на банкерите с кухите банки, които източваха националния капитал на страната ни чрез “рефинансиране” от БНБ и ДСК. И които преточиха спестяванията на всички българи в джобовете на тъй наречените “кредитни милионери”.

При което се оказа, че почти всички висши постове в БНБ – основната финансова институция на България – са заети от ченгета. Оказа се, че “консенсусният” проф. Тодор Вълчев, шеф на БНБ по време на банковата катастрофа на България, този хрисим човечец, уважаван и от сини, и от червени, е с цели 22 години стаж като агент на ДС.

Оказа се, че неговите колеги не му отстъпват.  Както Иван Драгневски, управлявал БНБ преди него, така и неговият наследник Любомир Филипов, се оказаха с двойна биография. Същото може да се каже за подуправителя на централната банка Пламен Илчев, както и за ръководителите на управления “Валутни операции” и “Банков надзор” Стоян Шукеров и Камен Тошков. Същото може да се каже и за собствениците, и за изпълнителните директори на частните банки, никнещи като гъби в периода между 1992 и 1996 г.

Това се все хора, раздавали парите на България. Как? По една доста ясна схема.

Стъпка първа: учредява се банка, като за уставен капитал служи заем от друга банка, а като залог за заема – самата (неучредена още) банка.

Стъпка втора: развърта се банкова дейност, прибират се вложенията на неведоми балъци (сиреч непосветени в генералната афера българи) и на предприятия, осигурени чрез връзките на съответния банкер в държавната администрация.

Стъпка трета: банката започва да раздава кредити. Раздава – ама не на кой да е, а на подставени компании, които всъщност са собственост на самите банкери – или на техни близки приятели. Тези заеми се предоставят без идея да бъдат връщани – като парите от тях се разпределят между заемоискателите, техните политически покровители, политическите покровители на банкерите (често става дума за едни и същи лица) и самите банкери – които кротко и невинно прибират таен процент от всеки даден заем. В редица случаи сборът от тези заеми надвишава с десетки пъти собствения капитал на самата банка. С други думи – банките раздават пари, които не са техни. Които са ваши, господа балъци.

Стъпка четвърта – банките изпадат в остра ликвидна криза и искат рефинансиране. И – разбира се – получават такова – в размер на милиарди. На какво основание им се дават тези пари, е божа работа. Най-вероятно на основание на глобалния ДС-проект за прехвърляне на политическата власт на комунистическата партия на икономическа основа. Или защото някой генерал в сянка е казал: дай тука на тия наши момчета неколкостотин милиона, че са го закъсали.

А тия момчета не са кои да е – те са въпросните кредитни милионери. Има ги и сини, и червени – но винаги свързани с ДС. Ето и тук на снимката се мъдри един такъв – Асен Мичковски – щатен псътрудник на ПГУ и президент на “Селена холдинг”.

Помните ли го, дами и господа? Ами беше депутат от СДС, лидер на АСП, виден радетел на синидалното движение и прочее позитивни неща. Например той оглавяваше парламентарната комисия за икономическите злоупотреби по време на социализма. Той беше призван да дири отговорност от люде като Андрей Луканов за губещите се милиарди от външния дълг. И добре му платиха за тогавашното бездействие ...

Публикувана на 01/31/12 00:48 http://e-vestnik.bg/13785/chengetata-kato-milioneri/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване