02/01/12 14:18
(http://e-vestnik.bg/)

Трифон Зарезан - най-тържествено в лозята на „Пещера”

Момент от тържествата в лозята на “Винпром Пещера”. Снимка: Кейт комюникешънс

Трифон Зарезан, празникът на лозаря и същевременно един от най-почитаните църковни празници, мина с церемонии в лозята из цяла България, но по традиция „Винпром Пещера” го превърна в голямо тържество.
В масивите на „Пещера” на този ден компанията събра стотици свои служители, заедно с шефовете им, за да зарежат всички мъже заедно за здраве и берекет през 2012 година. Тази година празникът на водещия производител в бранша уважиха и представители от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), кметовете на местните общини.

Според обичая, на Трифон Зарезан колкото повече червено вино се лее на лозето още от изгрев слънце, толкова по-плодородна и успешна ще е годината за лозарите. Известният с винарството си край на община Пловдив събра на празника стотици експерти в производството на висококачествени вина и ракии.

Директорът на “Винпром Пещера” вдига чаша за наздравица, след като е зарязал в лозята на фирмата. Снимка: Кейт комюникешънс

Сутринта край една много малка част от 15 000 декара лозя на Винпром Пещера, бе пресъздаден празника Трифон Зарезан съвсем по старите обичаи. Както гласи традицията гласи, най-висшият лозар в района пръв зарязва лозето. Като изпълнителен директор на компания, наследяваща традиции от 1939 г., Иван Папазов спази до последния детайл всеки един от обичаите на древните лозари, като дори поля лозето с най-добрата реколта от класното червено вино на компанията „Домейн Пещера”. След него ритуалите бяха почетени и от Пламен Моллов, председател на НЛВК, както и от единствената дама, която до сега е зарязвала в лозята на Винпром Пещера – г-жа Антоанета Бакалова, регионален директор на ИАЛВ. Иван Папазов нарече лозето за здраве и берекет и пожела на своите колеги още по-успешна гроздоберна кампания през 2012 г.

Есента най-големият производител у нас събра десетки хиляди тона грозде с отлично качество. Още тогава директорът Иван Папазов обеща, че скоро това грозде ще зарадва любителите не само на ракията, но и на изтънчените вина. Компанията спази обещанието си и само преди два месеца пусна в търговската мрежа нова марка първокачествено вино, която експертите в бранша очакваха още от месец март 2011 г. Тогава в рамките на Винария 2011, Винпром Пещера представи първите проби от виното си, с които обра златните и сребърни отличия под носа на наложени конкурентни марки. Виното „Домейн Пещера“ вече завладява родния и чужди пазари със сортовете Каберне совиньон, Мерло, Шардоне и Мускат, а на пролет се предвижда да бъдат пуснати и сортовете Мавруд, Каберне фран, Сира. Ще има и любимото на мнозина модерно розе.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване