02/01/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Частните кредитори може да изтрият над 70% гръцки дълг

Частните кредитори може да се наложи да отпишат повече от 70 на сто от гръцкия дълг, предупреди финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос, цитиран от Ройтерс. “Води се много сериозна дискусия на база новите факти. Говорим за замяна на дълг и отписване на процент, много по-голям от първоначално замисленото”, е заявил Венизелос.
Разговорите с кредиторите все още не са донесли окончателно споразумение, което трябва да свие дълга на южната ни съседка със 100 млрд. евро. Според финансовия министър на страната споразумението ще бъде внесено за гласуване в гръцкия парламент до 13 февруари. Преди това обаче идния понеделник предстои нова среща на върха на ЕС. Сделката по преструктурирането, при която се очаква съществуващите дългове на Гърция да бъдат заменени с нови, които да са с по-малък номинал и с по-дълъг срок, се очаква с интерес от инвеститорите и пазарите. Тя е и едно от условията за отпускането на втория спасителен пакет за страната от ЕС и МВФ, тъй като Атина трябва да погаси плащания по облигации в размер на 14,5 млрд. евро, чийто падеж изтича през март, за да не фалира Гърция. Според банкери освен участието на частните кредитори е крайно необходимо в схемата за отписване на дълга да участва и Европейската централна банка. Припомняме, че на срещата на върха в понеделник лидерите на еврозоната дадоха една седмица срок Атина да стигне до сделка с частните държатели на дълг.
Междувременно стана ясно, че гръцкото правителство се готви да стартира процедура по приватизацията на обществени имоти и активи, свързани с тях на стойност до 25 млрд. евро, съобщи PropertyEU. Приватизацията, която има за цел да подкрепи окаяните финанси на страната е част от мащабна програма, която ще привлече общо 50 млрд. евро. Според изданието Атина смята да продаде по-голямата част от своето портфолио от имоти, включващо над 100 хил. актива, чрез наскоро създадения фонд Hellenic Republic Asset Development Fund. Първата важна стъпка на програмата ще бъде събирането на заявления за участие в търга за първия голям актив, който ще бъде предложен за продан – бившето международно летище на Атина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване