02/02/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Драгоманското блато със сертификат за Рамсарско място

Кметовете на Драгоман, Костинброд и Сливница получиха сертификати за най-новото Рамсарско място в България - Карстов комплекс „Драгоманско блато“. Документите бяха връчени от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева по повод Световния ден на влажните зони.
В България вече има 11 влажни зони със световно значение, с обща площ 35 273 хектара. В тях се прилага принципът на разумното ползване, което означава, че традиционните ползвания от населението в тези зони се запазват. Такива са риболов, лов, ползване на тръстика, лечебна кал и добив на сол. Мястото е привлекателно и като туристическа дестинация. Това заяви Манева и подчерта, че в най-новото Рамсарско място има три вида собственост - държавна, общинска и частна, което според нея спомага за координиране на усилията на институциите за опазване на природната даденост.
Кметът на Сливница Васко Стоилков съобщи, че има още една влажна зона - Алдомировско блато, което също очаква да получи сертификат за Рамсарско място. То е било пресъхнало преди 20 години и сега е възстановено. Според заместник-министър Манева тези зони играят важна роля при наводнения, тъй като разширяват обема си и предпазват населените места по време на обилни валежи.
Драгоманското блато също представлява възстановена зона, която в началото на 30-те години на миналия век е била напълно унищожена. Тук се наблюдават 256 вида птици, което представлява 65% от птичето разнообразие в страната.
От Сдружението за дива природа "Балкани" съобщиха, че Драгоманското блато дава възможност за добив на тръстика и папур, които се използват за производството на алтернативно гориво, което е почти толкова калорично, колкото и дървесината. Очаква се изграждането на предприятие за производство, за първи път в страната ни, на такива пелети от тръстика в Драгоман. Цената им ще бъде в рамките на 300 лв. за тон. Стана ясно, че само от това блато за година могат да се добиват около 300 тона папур и тръстика. Инсталация за отопление с алтернативно гориво се очаква да бъде изградена в училището в Драгоман.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване