02/02/12 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Започват проучванията за два нови моста над Дунав

Тази година започва работата на експертите от София и Букурещ по изграждането на нови два моста над Дунав, заяви вчера пред „Дарик“ посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу. Очаква се съоръженията да свързват градовете Оряхово – Бекет и Силистра Кълъраш, а за проектите ще се търси европейско финансиране.
„Вторият мост на Дунав е вече 70-80 процента готов, доколкото разбрах, така че сега вече не говорим какво става при Видин-Калафат, а говорим за трети и четвърти мост при Силистра-Кълъраш и Бекет-Оряхово", обясни Пакурецу. Той припомни, че има политическо решение между двете страни за двата нови моста. Сега ще започне работата на ниво експерти, на терена, за да се види как по-бързо да станат тези проекти, добави още посланикът. Изграждането на трети и четвърти мост над Дунав е заложено и в рамките на Дунавската стратегия. Това са европейски проекти - макар и двустранни, в тях има европейска логика, допълни дипломатът. Тази година започвали геофизичните проучвания къде е най-подходящо да се изградят съоръженията.
Преди пет години стокообменът между България и Румъния е бил около 200 млн. евро, а за 2010 г. се е повишил десет пъти и вече е над 2 млрд. евро. Прогнозите за 2011 г. са, че стокооборотът ще бъде за над 3 млрд. евро, допълни Пакурецу. Според него Румъния е вторият най-голям икономически партньор на страната ни в рамките на ЕС. Преди Букурещ в класацията е само Германия. В момента румънските туристи проявяват голям интерес към българските морски и зимни курорти. Около 1,5 милиона румънци са посетили страната ни през миналата година и като брой те са били най-много от летуващите, каза още посланикът.
„И в Румъния, както и в другите европейски страни, се усещат ефектите на глобалната криза. При нас бяха взети доста твърди решения преди година заради високия дефицит”, каза Пакурецу по повод на протестите в много румънски градове през януари. Той припомни, че е имало намаление на заплатите в държавния сектор с около 25 на сто и съкращение на администрацията с 10 на сто. За миналата година очакваме икономическият растеж да бъде малко над 2%, така че сега правителството след разговорите с представителите на МВФ ще вземе решение дали могат да се повишат доходите на румънците. Това ще се случи само ако икономическите показатели го позволяват, защото подобна стъпка не трябва да бъде популистка, каза Пакурецу.
Финансовата криза е и основната причина за социалното недоволство в северната ни съседка, смята дипломатът. Той обясни, че в цяла Европа има протести заради тежките времена. При нас предстоят местни и парламентарни избори тази година – това е демокрацията, така че всичко ще бъде решено от хората на изборите, отбеляза Пакурецу. Той очаква тази година да бъде преодоляно холандското вето срещу членството на Румъния и България в Шенген и двете страни да станат част от безвизовото пространство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване