02/03/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Иде ли гръцка пролетна изненада?

Маркетуоч

Какво е най-неочакваното нещо, което може да се случи на пазарите точно сега? Неочаквано да се окаже, че САЩ имат бюджетен излишък? Японската икономика да отчете годишен растеж 5 %? Швейцарският франк да поевтинее наполовина, след като всеки реши, че в света рискът е толкова малък, че едва ли си заслужава да се притежава надценена валута на малка планинска страна, която се специализира в банковия сектор, изглежда в дълбок структурен упадък?

Трябва да се признае, че всяко от тези неща би било сериозен шок. Най-голямата изненада обаче със сигурност би била бързо решаване на гръцката криза. Това обаче може да стане, а крайният срок може да бъде 20 март. И ако това стане, можем да сме свидетели на мощен възход на пазарите, тъй като ужасният призрак на неконтролираното гръцко излизане от еврото е премахнат.

Гръцката криза се развихри за първи път в края на 2009 година. Сега сме в началото на 2012 година и ситуацията едва се е придвижила напред. Всъщност значително се е влошила. Сега гръцката икономика се е смалила с 13 %, а дългът е с около 20 % по-голям. Това не е добра математика. Икономиката продължава да се свива, а дългът да нараства.

Според Международния валутен фонд (МВФ) гръцката икономика е спаднала с 6 % през 2011 година и се очаква да изгуби още 5 % тази година. Да не забравяме, че почти всяка прогноза за Гърция се оказваше прекалено оптимистична, така че реалният резултат може да бъде много по-лош. Не е изненадващо, че дългът продължава да расте. Миналата година МВФ прогнозира, че гръцкият дълг ще достигне 120% от БВП до 2020 година. Сега изчислява, че ще бъде 135%. Още веднъж, това едва ли е окуражаваща тенденция.

Точно сега Гърция е по средата на преговорите с притежателите на нейни облигации за “доброволно” намаляване на нейния дълг. Тя се нуждае от нещо и то бързо. Към 14 март настъпва падежът на облигации за 14,5 милиарда евро. Гърция няма 14 милиарда евро в банката или нещо подобно. Няма и някакви други възможности да заеме пари. Така че, освен ако не бъде постигнато споразумение и притежателите на облигации се съгласят на “подстригване”, Гърция или ще трябва за обяви фалит, или да поиска спасителна финансова помощ.

Стимулите за притежателите на облигации са много малко, за да се съгласят на сделка. Според оценки 25 % от огромния гръцки дълг държи Европейската централна банка и тя не желае да участва в разсрочване на дълга. Повечето останали дългови облигации на Атина са в ръцете на хедж фондове, които са ги купили за няколко цента при номинал от едно евро.

Те също могат да заемат и по-твърда позиция. Винаги са действали при доста голям риск, като са залагали, че другите правителства от еврозоната ще изплатят дълга изцяло. Няма да има кой знае какъв смисъл сега да отстъпят и да бъдат разумни. През цялото време стратегията им бе да насочват пистолет към главата на гръцкото правителство и да видят дали германците ще платят.

Настана бъркотия, но има изход

Винаги е рисковано човек да си представя, че политиците ще постъпят рационално, но рискът се вдига двойно, когато става дума за еврозоната.
Логиката обаче е достатъчно проста. Почти на всеки му е ясно, че Гърция не може да оцелее повече в еврозоната. Икономиката й е в упадък и въобще не напредва към връщане на конкурентоспособността спрямо останалата част на Европа. Изборите са насрочени за април и тъй като няма партия, която да се очертава ясно като лидер, резултатите може да са хаотични. На власт може да дойде правителство, което отказва да прилага повече мерки за икономии.

Със сигурност ...

Публикувана на 02/03/12 22:20 http://e-vestnik.bg/13826/ide-li-gratska-proletna-iznenada/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване