02/03/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Путин опитва да обезвреди протеста с контрамитинг

Активисти на руското младежко движение “Наши”. Снимка: АФП/БТА

В Русия в събота се очакват рекорден брой и най-разнопосочни митинги и шествия, пише в. “Новие известия”. Опозиционно шествие в столицата ще приключи с митинг на Блатния площад, полузабравеният политик Константин Боровой урежда на булевард “Сахаров” друг митинг на опозиционери, на Поклонния хълм се организира акция в подкрепа на премиера Владимир Путин като кандидат-президент, а на Пушкинския площад ще митингуват либералдемократите. Тези прояви ще започнат в различни точки на града, но по едно и също време, изтъква всекидневникът.

Централни събития ще станат “шествието на “белите лентички” (символ на големите протести в Русия след декемврийските парламентарни избори) и митингът на Поклонния хълм - “полярни прояви в политическия контекст”, които “открито се състезават”. Организаторите на опозиционното шествие под наслов “За честни избори” разчитат да съберат 30 до 50 хиляди души, докато активистите на контрамитинга смятат да привлекат още повече граждани, добавя “Новие известия”.

Митингът на Поклонния хълм ще обедини според организаторите 15 до 70 хиляди души под призива “За бъдещето на Русия”, посочва “Росийская газета”. Подготвят го патриотични сдружения като Съюза на ветераните от Афганистан, Съюза на пенсионерите в Русия и Конгреса на руските общности, членуващи в пропутинския Общоруски народен фронт. Александър Михайлов от организационния комитет изрежда пред вестника основните лозунги: “Нашето знаме е трицветно, а не бяло”, “Оранжизмът” няма да мине” и “Не ще позволим да съсипят страната”.

На специален сайт организаторите предлагат посетителите да гласуват и за други лозунги: “Ще помогна на своя президент!”, “Силна Русия - единна Русия!” (намек за управляващата партия “Единна Русия”, б. р.), “Имаме доверие на Владимир!” и др. В акцията ще участва и прокремълското младежко движение “Нашите”, пише “Новие известия”, като се позовава на Мария Кислицина, негов федерален комисар.

Вестникът припомня медийни съобщения от последните дни, според които “мениджърите” на митинга на Поклонния хълм набират участници чрез “доброволно-принудителни” покани до столичните учители и други служители от бюджетния сектор - използвайки “безотказния до момента административен ресурс”, обещават почивни дни или заплашват да не плащат аванси. Московското кметство опровергава тези “слухове”, но руската Обществена палата организира проверка и откри “телефон на доверието”, съобщава всекидневникът.

Шествието “За честни избори” прокарва разделителна линия между системната опозиция, излъчила свои кандидат-президенти, и извънсистемната, твърди “РБК дейли”. Вчера трима кандидати за висшия пост се отказаха да говорят на тази проява - лидерът на комунистите Генадий Зюганов, водачът на партия “Справедлива Русия” Сергей Миронов и бизнесменът Михаил Прохоров. Президентската администрация и предизборният щаб на Владимир Путин уверяват, че нямат нищо общо с това. Те обаче потвърждават, че нямат интерес митингът на извънсистемната опозиция да придобива черти на системност, пише вестникът.

Той припомня “вчерашната покана на Путин към опозиционните кандидат-президенти да влязат в неговото правителство”. Според политолога Алексей Макаркин системната опозиция ще се опитва занапред да маневрира между настроенията от протестите и Кремъл, а Путин “явно й подава сигнал: ако се държи внимателно, ще има шанс да участва в кабинета му”.

“Московский комсомолец” се пита коя опозиционна сила ще изпрати повече симпатизанти на протестното шествие. Мнозина участници са недоволни от решението да се включат и националисти, пише изданието. Лидерът на забраненото патриотично сдружение “Славянски съюз” Дмитрий Дьомушкин коментира пред всекидневника вчерашната статия на вицепремиера Дмитрий Рогозин. В нея основателят на Конгреса на руските общности “приканва национал-патриотите да сътрудничат с властите, вместо да ходят по митинги заедно с либералите”, напомня “Московский комсомолец”.

“Той не го е писал за националистите, а за да оправдае доверието на Путин. За какво сътрудничество може да става дума, щом през последните години властта фактически разруши националистическото движение. Повечето ни организации бяха забранени, а срещу лидерите бяха образувани наказателни дела”, възмущава се Дьомушкин, наричан в руския печат неонацист.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване