02/05/12 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Мит Ромни и средната класа

Изявлението на Мит Ромни, че не е обезпокоен за наистина бедните, стана повод за присмех от страна и на републиканци, и на демократи, но изказването му в интервю по Си Ен Ен може да се окаже решаващо за кандидатурата му.
“Загрижен съм за сърцето и душата на САЩ“, каза Ромни, като добави по-късно: „ Фокусът ми е върху американците със средни доходи.“
Президентските избори се превръщат с изумителна скорост в референдум как най-добре да се помогне на американците от средната класа. Засега решенията на Ромни са много повече по вкуса на републиканците, отколкото на общия електорат.
Предложенията му включват смъкване на корпоративните данъци с 25%, увеличаване сондажа на петрол и газ, отмяна на прокарания от Обама закон за реформа на здравеопазването и закона Дод-Франк, съкращаване с 5% на постоянно контролираните държавни разходи извън отбраната, отслабване на профсъюзите, намаляване на служителите в администрацията с 10%.
Къде във всичко това е ползата за средната класа, питат демократите.
Отговорът на консерваторите отразява зеещата идеологическа пропаст, която ще стане още по-очевидна в идните месеци. Докато Обама и демократите призовават федералното правителство и обществото като цяло да гарантират възможността на хората да увеличат социалната си мобилност, Ромни и републиканците се концентрират върху всеобхватен икономически растеж.
„Републиканците са се фокусирали повече върху прилива, който ще надигне всички лодки, дори и да вдигне повече яхти, отколкото малки лодки“, каза Скот Уиншип, член на института “Брукингс”. “Шокираща разлика в сравнение със строго индивидуалния подход на Обама към човешкия капитал и ролята на държавата в увеличаването му.“
Както и в подхода си към външната политика, Ромни се опитва да прокара разбиранията на Рейгън в икономическата политика. Докато демократите твърдят, че докато практикуваните от Джордж Буш икономика на предлагането, облекчения за богатите и свободна регулация са станали причина за Голямата рецесия, икономическата доктрина на Рейгън е жива и все така ефективна.

Заплати в застой

„Повечето от проблемите ни сега произтичат от балона на пазара на недвижими имоти, не толкова от това какво Буш направи или не направи“, казва Уиншип. „Ако погледнем назад към 80-те, те не бяха лош период от икономическа гледна точка. Мисля, че е трудно да докажем, че улесненията за висшите социални слоеве ще навредят на бедните или ще намалят възможностите на средната класа.“
Уиншип и някои консервативни икономисти отиват дори по-далеч. В поредица от разработки те поставят под въпрос основна теза на либералите, а именно, че заплатите на средната класа са в застой от президентството на Рейгън насам. Тери Фицджералд, икономист от Федералната резервна банка на Минеаполис, твърди, че бързият следвоенен растеж на американската средна класа се е забавил през последните 30 години, но размерът й все пак е нараснал.
„От 1947 г. до 1975 г. растежът беше много бърз, казва Фицджералд. После се забави, но това не е стагнация.“ Той твърди, че икономическите проучвания, показващи слабо повишаване в средните доходи на американските домакинства, са повлияни от социалните промени, не само от икономическите. Започнали през 70-те, високият брой разводи намалиха процента на американските домакинства, съставени от женени двойки, от 63% през 1976 г. на 50% през 2006 г. Домакинства само с един родител печелят много по-малко от домакинства с двама, твърди Фицджералд, и понижават средния доход.
Ричард Бъркхаузър от университета Корнел твърди, че стойността на придобивките, които семействата получават от правителството и работодателите, също не се включват в изследванията на нищожните увеличения. При тяхното отчитане стагнацията в дохода на средната класа изчезва, твърди той.
Икономистите с либерални убеждения не приемат подобни резултати. Според тях всеобхватно проучване, направено от непартийната Бюджетна служба в Конгреса, е включило подобни фактори и отново е потвърдило ниския ръст на заплатите на средната класа от 1979 г. насам. Джаред Бърнстейн, бивш главен икономически съветник на вицепрезидента Джоузеф Байдън-младши, казва, че икономиката на предлагането се е провалила през 80-те години и след 2000 г. и отново ще се провали.
„Тя не само не упя да достигне повечето американски семейства, а дори допринесе за най-дълбоката рецесия от времето на Голямата депресия“, заяви Бърнстейн. „Мога съвсем уверено да заявя, че моделът на дерегулирана икономика на предлагането, при който богатите и компаниите се ползват с данъчни облекчения, е провален.“ „Като погледна всички кандидати на републиканците, виждам, че този модел все още е в основата на мисленето им“, допълни той.

Държавни интервенции

Междувременно Ромни, който се опитва да измести настоящия президент, подкрепя тезата за страдащата средна класа. Ако направи иначе, това ще е равносилно на политическо самоубийство. Според него проблемът се крие в държавните интервенции. Икономическият ръст отгоре надолу, а не държавните програми, ще облекчи проблемите на средната класа.
Обама, от друга страна, редовно обявява нови федерални инициативи, които според него ще понижат разходите за колеж, ще помогнат на собствениците на домове да възвръщат разходите си и ще възстанови заетостта в производството в САЩ. Идеологическата разлика не може да бъде по-голяма – или по-подобна на тази през 80-те.
Ромни смята, че федералното правителство не трябва повече да взема решения в сферата на професионалното обучение например, а трябва да отстъпи тези задачи на отделните щати. На въпроса какви са специфичните мерки, които ще подпомогнат средната класа, Андреа Саул, говорителка на кампанията, цитира предложение на Ромни за премахването на всички лихви, дивиденти и данъци върху капиталовите печалби за граждани с доход под $200 000. Говорителката заяви, че философията на Барак Обама, а не тази на Роналд Рейгън, унищожава американската средна класа.
„Големите политики на Обама са пагубни за средната класа“, заяви Саул в електронно съобщение в четвъртък. „Мит Ромни е фокусиран върху това да подпомогне тези американци със среден доход, които са пострадали най-много от икономическата политика на Обама.
През следващите месеци ще видим дали американците от средната класа ще повярват на това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване