02/06/12 20:02
(http://www.klassa.bg/)

Българо-руска комисия обсъжда как да се увеличат еднократните разрешителни за превоз

Българо-руска експертна комисия ще разгледа детайлно възможностите за увеличение на еднократните разрешителни за превоз на товари, съобщиха от пресцентъра на транспортното ведомство. Решението беше взето по време на срещата на министъра на транспорта Ивайло Московски с министъра на транспорта на Руската федерация Игор Левитин в Москва вчера.
Московски е там като част от българска правителствена делегация, водена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, в която участва и икономическият министър Трайчо Трайков.
Московски запозна руския си колега с новата система за разпределение на разрешителните за превоз на товари, която ограничава възможността за реекспорт. Миналата година договорените 10 хиляди еднократни разрешителни бяха изчерпани още през лятото и руската страна отпусна допълнителни 2200 разрешителни, които също не бяха достатъчни.
„Предприемаме решителни действия още в началото на годината, за да не се достига до подобна ситуация, и затова въведохме нова, по-строга система за разпределение на разрешителните“, обясни Московски по време на срещата. Двамата с Левитин обсъдиха и възможността за увеличение на годишната квота от универсални разрешителни за превоз на товари за 2012 г. При срещата им беше решено двете държави заедно да работят за развитието на ферибота Варна-Кавказ и увеличаване на товарите. Предвижда се до края на септември тази година български кораб също да започне да оперира по линията, като вече има назначен превозвач - фирма "Варнафери". В момента по линията оперират два руски кораба, като през 2011 г. те са превозили почти 50 хил. тона товари (по двете направления).
По време на разговорите беше обсъден въпросът за руските визи. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков информира руската страна за договореностите, които България е постигнала във връзка с Шенгенското споразумение. Страната ни успя да издейства сериозно облекчение за руските граждани, които могат да пътуват до България без визи, ако разполагат с шенгенска. Очакванията са това да доведе до сериозен ръст на туристи.
В програмата на българската правителствена делегация има включени още срещи на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с неговия руски колега Антон Силуанов утре, както и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с енергийния министър на Русия Сергей Шматко.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване