02/07/12 18:11
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ дарява 1 млн. лв. на пострадалите от наводненията

1 млн. лева от държавната субсидия на партия ГЕРБ ще бъдат пренасочени в помощ на бедстващите в с. Бисер, което бе пометено от мощна вълна в понеделник сутринта след спукване на язовирна стена. Решението е взето на заседание на Изпълнителната комисия на партията, съобщиха вчера от пресслужбата на ГЕРБ.
Заради трагедията правителството обяви, че днес ще бъде ден на национален траур. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
До вчера вечерта бяха известни имената на осем загинали от приливната вълна. Това са Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов, Ангел Станков от село Бисер – възрастни хора, които са се удавили в домовете си, Георги и Недялка Бойчеви – отнесени от мост, докато са пътували с джип, и Лиляна и Васко Делеви – чийто автомобил е затънал в калта между селата Бисер и Иваново. До редакционното приключване на броя снощи продължаваше издирването на още двама души, които бяха в неизвестност.

Над 120 удавени животни

До вчера бяха регистрирани и 120 удавени животни в с. Бисер - крави, телета, свине, овце, кози и магарета. Техните собственици ще бъдат обезщетени, съобщиха от Министерството на земеделието.
Еврокомисарят по хуманитарна помощ и кризи Кристалина Георгиева посети селото, където предостави одеяла и провизии от първа необходимост. Тя заяви, че България може да разчита на средства от Фонда за солидарност на ЕС, ако щетите от наводненията надхвърлят 0,6% от БВП на държавата. Това няма да го знаем следващите седмици, но ако отговаря на тези условия, страната ще получи финансиране от този фонд, каза Георгиева и допълни: „Положението е тежко в цяла Европа - в 9 държави, сред които и България, е обявено бедствено положение.“

Кристалина Георгиева: По-лошото предстои

„В момента трябва да сме мобилизирани, тъй като предстоят две тежки седмици. Сега е лошо, но по-лошото предстои“, заяви още еврокомисарят. Проблемите се очаква да дойдат от обилното снеготопене. „Много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и, разбира се, да избегнем човешки жертви, но то също така води след себе си обикновено много тежки последици“, обясни Георгиева.
Тя отново повтори стара своя теза, че „Гражданска защита“ следва да е на директно подчинение на премиера. В момента звеното се намира в обща структура с „Пожарна безопасност“ и е под шапката на МВР.

Плевнелиев и министри в бедстващия Свиленград

Вчера голяма част от усилията на държавата бяха насочени към Свиленград, който също се наводни след скъсване на дига от преливащата река Марица. Най-засегнат бе квартал „Гебран“, който се оказа почти изцяло под вода, достигаща ниво 1,8 метра. В района живеят 1300 души. Близо 90 души бяха евакуирани с помощта на водолази и тежка техника. На място бяха президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиерът Цветан Цветанов, както и министрите на отбраната Аню Ангелов, на земеделието Мирослав Найденов и социалният министър Тотю Младенов.
Българският Червен кръст, съвместно с трите мобилни оператора, активира кратък номер 1255 за дарения с есемеси за пострадалите от наводненията. Стойността на едно съобщение е 1,20 лв. с ДДС. Дарения се събират и на сметка на БЧК, посочена в сайта на организацията.



Президентът поднесе съболезнования на близките на загиналите

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на близките на жертвите от наводненията в Хасковска област и изказа благодарност на всички екипи на Българската армия, министерствата и гражданите, които се включиха в спасителните акции, съобщиха вчера от пресцентъра на „Дондуков“ 2. Президентът призова да бъде изработен ясен план за превенция при кризи, основан на анализ и оценка на рисковете. Той определи като недопустимо да не се знае кой стопанисва водните съоръжения и кой носи отговорността за тях и този въпрос трябва да бъде уреден при подготовката на бъдещата стратегия за водния сектор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване