02/07/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Еврозоната ще оцелее дори и Гърция да изостави еврото

Никой няма да потъне, ако Гърция изостави еврото. Това предупреждение дойде от вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Нели Крус в интервю за холандски вестник. Тя обаче не смята, че би било от полза за закъсалата страна да смени единната валута с драхмата. Но няма да настъпи краят на света, ако някой напусне еврозоната, евросистемата не би колабирала, смята вицепрезидентът на ЕК. Интервюто й излиза ден след като Брюксел официално отрече да се разработва план за действие при евентуалното напускане на Атина на еврозоната. Крус обвини гръцките власти, че не показват достатъчно желание за реформи. Няколко часа след като интервюто й излезе председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Гърция да остане в еврозоната. „Искаме Гърция да остане в еврозоната, но моментът е решаващ”, категоричен бе той.
Изказването на Крус е поредното индиректно предупреждение към южната ни съседка да приеме мерките за икономии, за които настояват от тройката – Международния валутен фонд (МВФ), ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ). Вчера преговорите между коалиционните лидери в Атина по споразумението продължиха под възгласите на масова 24-часова стачка в столицата. Тя бе първата за тази година.
В понеделник вечерта бе постигнат консенсус по съкращенията на 15 000 държавни служители, предаде „Уолстрийт джърнъл“. Кредиторите настояват за съкращение на разходите с 1,5% от БВП, или 3,3 млрд. евро. Все още обаче няма договореност между гръцките политически лидери по орязването на заплатите. 1,3 млрд. ще трябва да бъдат икономисани допълнително от свиване на разходите за здравеопазване, отбрана и местно самоуправление. С тях ще се компенсира изоставането на данъчните и осигурителните постъпления вследствие на по-ниската минимална работна заплата в частния сектор, както и последствията от по-сериозната рецесия, в която се очаква да навлезе Гърция. По всяка вероятност тя ще се свие през 2012 г. с над 3,5% от БВП при заложени в държавния бюджет 2,8%. Гръцкият министър на финансите, Евангелос Венизелос, сравни проточилите се преговори с тройката с Лернейската хидра от древногръцката митология. „Преговорите са толкова трудни, че ние постоянно решаваме различни въпроси, но нови въпроси изникват на други места. Точно като при Лернейската хидра”, коментира Венизелос. До редакционното приключване на броя нямаше резултат от поредния кръг уговорки.
Междувременно „Фигаро“ съобщи, че френско-германското предложение за създаването на специална сметка за изплащане на лихвите по гръцкия заем среща подкрепата на еврогрупата. Председателят й Жан-Клод Юнкер е изразил одобрение към предложението.
В началото на седмицата след среща в Париж френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел предложиха лихвите по гръцкия дълг да бъдат депозирани в блокирана сметка, което ще гарантира, че Атина ще изплаща всичките си задължения. Така на практика новият фонд ще гарантира на облигационерите, че дължимите към тях пари ще бъдат платени, а допълнителните средства ще могат да бъдат спокойно спирани, ако гръцкото правителство не изпълнява наложените му реформи.
„Както винаги дяволът е в детайлите, но идеята да се гарантира, че гръцките ни приятели изплащат дълговете си чрез специална сметка, не е никак абсурдна“, посочи
Юнкер. По думите му Гърция ще остане в еврозоната, ако изпълни задълженията си към останалите държави членки, а еврото ще ни надживее всички.
Допълнителното затягане на коланите бе поставено като условие за отпускане на втория пакет спасителна помощ от 130 милиарда евро за южната ни съседка. Ако не се стигне до консенсус, тя няма да има с какво да изплати следващия падеж на облигации през март, което означава, че ще изпадне в неконтролируем фалит.
Големите притеснения обаче все повече се насочват от Гърция към Португалия, следващата в списъка с дългови проблеми в Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване