02/07/12 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Москва гарантира доставките на природен газ за България

Русия гарантира доставките на природен газ за България и Балканите. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко. Българският министър е на визита в Москва, а правителствената делегация се води от вицепремиера Симеон Дянков.
Намаляването на доставките на природен газ за региона възникна заради повишената консумация, предизвикана от лошото време в Европа. Няма да има проблеми с доставката на заявените количества за България и другите европейски държави, увери още Шматко. Двамата министри участваха в съвместната българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Трайков и Шматко са обсъдили и развитието по проекта АЕЦ „Белене“ и изграждането на газопровода „Южен поток“. Договорът за изграждането на втора атомна изтича в края на март, а финансовият консултант продължава да прави анализи доколко е рентабилен проектът.
За строителството на „Южен поток“ пък се очаква да има нова среща до края на месеца в София. Тогава у нас ще пристигне и изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер. Шматко добави, че Русия е твърдо решена да изгради газопровода независимо от развитието на взаимоотношенията между Москва и Киев.
Двамата министри са обсъдили и възможността за удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тяхната модернизация няма как да бъде направена без участието на руски компании, защото те са производителите на реакторите. Поръчката за изготвянето на оценката за остатъчния ресурс на реакторите бе спечелен от руско-френски консорциум, в който влизат компаниите „Електрисите дьо Франс“ и „Росенергоатом“. Не става ясно дали при визитата е била обсъдена темата за изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис“. Страната ни се отказа от участие в проекта, а Русия поиска страната ни да плати неустойки заради това си действие. Междувременно бяха възстановени доставките на въглища от „Мини Марица-изток“. Дружеството продължава да работи в авариен режим заради тежката зимна обстановка в района на Стара Загора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване