02/07/12 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Мраз и бури от Сибир до Северна Африка

Вълни затвориха пристанище Варна
Вълни затвориха пристанището във Варна. Снимка: Impact Press Group

Огромна територия от Северното полукълбо, включително почти цяла Европа и дори част от Северна Африка е обхваната от незапомнено тежката зима. Студената вълна идва от Сибир, за който регистрираните сега ниски температури също не са съвсем обичайни.

Люти студове обхванаха днес огромни пространства в Якутия - Североизточен Сибир, и на далекоизточните полуострови Чукотка и Камчатка. Температурите в якутското селище Оймякон достигнаха минус 54 градуса, в чукотското село Омолон - минус 53, а във Верхнее Пенжино на Камчатка - минус 55. При това става все по-мразовито, съобщава във вторник ИТАР-ТАСС.

В град Сусуман, разположен в сибирския район Колима, 53-градусовият студ вледени системите за отопление и водоснабдяване и специални екипи полагат усилия да ги размразят.

Сняг и лед, наводнения и урагани на Балканите

Водна стихия заля южната част на Гърция, проливният дъжд предизвика наводнения в много градове на полуостров Пелопонес, а северните райони на страната са в плен на снега, съобщават гръцките медии. 40-годишна британка загина, след като се е удавила от приливна вълна на гръцкия остров Сими. В град Ламия пък трима души с два автомобила са били завлечени от придошлите води и след намеса на пожарната са били спасени.

Извънредно положение е обявено в северногръцката област Еврос, тъй като все повече се покачва нивото в гръцкото корито на река Марица заради нарасналия приток на водата от България. Властите превантивно са евакуирали къщи в Орменион и са в готовност да евакуират села в близост до реката.

Влошаващото се време създаде доста проблеми и по пътищата в Северна Гърция. Затворени и днес са училищата в Солун и в други райони на гръцка Македония. Сняг вали и на полуостров Пелопонес, Южна Гърция. Властите препоръчват автомобилите да са оборудвани с вериги. Затворен продължава да е пътят между Патра и Коринт заради свлачища в района.

Ураганен вятър нанесе огромни щети в черногорската столица Подгорица и предизвика прекъсване на електроснабдяването в повечето квартали на града, предаде ТАНЮГ. Вятърът, достигащ скорост 120 километра в час, събори покривите на много къщи.

Изтръгнати дървета, паднали билбордове и контейнери за смет препречиха улици и затрудниха движението, повечето светофари не работят. Температурата в Подгорица е минус два градуса, но заради силния вятър се усеща като минус десет градуса. Метеоролозите очакват облачно, студено и ветровито време в Черна гора, а в северните части на страната снежна буря.

Снегът взе две нови жертви в Босна. Две възрастни жени бяха намерени мъртви в село Горанци, северозападно от босненския град Мостар, което вече няколко дни е откъснато от света заради обилните снеговалежи. Височината на снежната покривка в района е около 130 см.

Доставките на въглища за топлоцентралите в Какан и Тузла е под въпрос, а с това и снабдяването с електрическа енергия на 90 процента от територията на Мюсюлманско-хърватската федерация. Ситуацията е тревожна, макар все още да се произвеждат необходимите количества електричество. Железопътният транспорт в Босна не работи, най-големи проблеми в страната създават вятърът, снежните преспи и лавините.

Обилният сняг и ниските температури създават многобройни проблеми и в Хърватия. През болницата в Сплит са минали над 500пациенти с фрактури и други наранявания, предизвикани от леда,който е сковал улиците на града. Войници помагат на гражданите на южния град Въргорац да разчистват снега, който достига 1 метър, а на места вятърът е навял и 4-метрови преспи.

В областта Далмация са откъснати от света стотина села с около 2000 къщи,чиито запаси от храна и медикаменти са на изчерпване. В някои райони на Хърватия е натрупал 20 до 30 сантиметра нов сняг, а заради силния вятър са затворени участъци от автомагистралите Загреб-Сплит, Загреб-Риека и Адриатическата магистрала, където в района на ...

Публикувана на 02/07/12 22:41 http://e-vestnik.bg/13863/mraz-i-buri-ot-sibir-do-severna-afrika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване