02/07/12 15:07
(http://e-vestnik.bg/)

От наводнените: Да благодарим на партията и правителството, и лично на премиера Борисов

След наводнението в село Бисер
Село Бисер, харманлийско, след наводнението. Виж фотогалерия в “България”. Снимка: Impact Press Group

Наводнение с 9 жертви (засега). Спасителните акции са със закъснение и нескопосни. Двама души седят безпомощни 6 часа на покрива на едва подаващата се от водата кола, далеч от суша наоколо. Десетки други седят по покриви и горни етажи на къщи, тук-там къщите се срутват.
Причините - скъсала се е дига на язовир. Предупреждения за лошото му състояние и нуждата от ремонт има от години. Институциите спорят чия собственост е язовирът.
И при това положение нито една медия, с изключение на в. „Сега”, не постави въпроса за отговорността на правителството. Никой не иска оставката на вътрешния министър (той е и шеф по бедствията и авариите, откак закриха министерството на Емел Етем), никой не иска оставка и на правителството, както често се е случвало в миналото.

Ето как изглежда картината на място, от репортажа на в. “Сега”:

“В момента сме в абсолютен воден капан. Водният стълб се повишава със секунди. Ние сме на последния етаж, но смятам, че няма да оцелеем. Отново идва приливна вълна. Хората, които са близо до реката, животът им е застрашен, оставете къщите. Плуват животни, коли, ние сме обречени”. Тази картина описа в 8.51 часа вчера в ефира на бТВ Елена Вутова, блокирана със семейството си на втория етаж на дома им в село Бисер. Малко след 7 часа стената на язовир “Иваново” се скъса и 3-метрова вълна превърна за секунди улиците в реки. Часове по-късно спасителните екипи продължаваха да вадят хора от ледената вода, а реката се прибра под моста едва в 16 часа. Всички по-ниски къщи бяха потопени, а хората се спасяваха по горните етажи и покривите.

Изпитанията за 800-те жители на село Бисер започват още предната вечер, когато всички виждат, че река Бисерска прелива. До сутринта будуват в очакване на информация, но тя ги застига изведнъж с приливната вълна. “Докато изтичам по моста да кажа на хората, че идва вълната, тя дойде с такава скорост, че нищо не можах да направя”, обясни пред БНР кметът Златка Вълкова, сама блокирана на втория етаж на селската кооперация, без да знае какво се случва с хората. Единственото, което повечето успяват да направят, е да избягат по стълбите към горните етажи. Водата идва с огромна сила, влачейки дървета, разрушавайки огради и постройки по пътя си. “Освен по въздух дотук няма друг начин да бъде достигнато. Течението на реката е твърде силно”, разказва Янчо Вутов пред Дарик радио.

Щетите в с. Бисер. Снимка: Impact Press Group

В този момент, когато се разбира, че има жертви, премиерът Борисов дава следният коментар по телевизията, кой знае защо свързан с новите военни хеликоптери “Кугар”:

“Стават за пустинята и лятото да се пътува до морето с тях, а цената им е над половин милиард”, не пропусна да отбележи Борисов, който съумяваше в присъщия си стил и да участва в спасителната операция и да раздава впечатления пред всички телевизии. “Щяхме да паднем и ние”, гласеше едно от тези включвания. Накрая се оказа, че са излетели 3 хеликоптера “Кугър”, но единият е бил за министрите и самия Борисов, който в някои агенции беше отново титулован с генералското му звание.

Трима министри се озоваха в Бисер, за да покажат загриженост - Цветан Цветанов, който ръководи операцията по спасяването, земеделският министър Мирослав Найденов и социалният Тотю Младенов. Последният раздава лично храна и помощи в селото. “Той проверява хората по списък и ще посети бедстващите лично”, посочва БНР.

Встрани от медийното ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване