02/08/12 19:05
(http://www.klassa.bg/)

Американски военен фонд дава $7 млрд. за 25% от АЕЦ "Белене"

Американски инвеститор е заявил интерес към участие в проекта АЕЦ "Белене", каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че за момента има изразен интерес по време на разговори, като правителството очаква в скоро време да получи и писмо за намерения. Става въпрос за американски военен пенсионен фонд, заявиха пред „Класа“ информирани източници. Компанията иска да вложи 7 млрд. долара в строежа на втора атомна и да закупи 25-процентен дял от бъдещата Проектна компания „Белене“. Дружеството вече дори е предало писмо с намеренията си, като се очаква в най-скоро време Българският енергиен холдинг да отговори на запитването. Компанията е готова да финансира и българското участие в проекта, което се очаква да бъде 51%. Другите кандидати да закупят дялове в бъдещото дружество са финландската „Фортум“, френската „Алтран технолоджи“ и руската „Росатом“. От финландската компания също се очаква да поискат над 20% от акциите в Проектна компания „Белене“.
Инвеститорът трябва да подпише споразумение за конфиденциалност, което е подготвено, и в рамките на финансовата работна група се анализа какви са желанията, възможностите и какво се предлага, обясни енергийният министър. Той добави, че все още е рано да се правят заключения за намеренията на инвеститора.
Изказването на Трайков бе направено след връщането му от визита в Москва, като преди това той участва и в разговорите с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън при посещението й у нас. Пред Нова телевизия министър Трайков обясни, че с руската страна не са уточнени три основни въпроса за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това са разпределението на риска, цената на кредита и така нареченият ескалационен индекс за оскъпяването на строителството на централата. Трайков не изключи варианта в бъдеще вместо два в АЕЦ „Козлодуй“ да бъде изграден един нов реактор.
Последното споразумение за строителството на АЕЦ „Белене“ изтича в края на март. Според финансовия министър Симеон Дянков ще има ново удължаване на преговорите за втора атомна, предаде БНР. След посещението си в Москва той обясни, че темата за АЕЦ „Белене“ не е била основната при разговорите. Според Дянков сега е най-важно да се реши дали страната ни има нужда от такъв проект и дали той е финансово издържан. Това се очаква да стане ясно през втората половина на годината. За твърденията за участие на американски пенсионен фонд вицепремиерът заяви, че не е участвал в такива разговори, но определи подобна идея като потенциално интересна. Интереса на САЩ към българската енергетика Трайков пък обясни с факта, че енергийната сигурност се разглежда като част от колективната сигурност в рамките на НАТО.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване