02/08/12 17:36
(http://www.klassa.bg/)

ЕК: Реформирайте основно съдебната си система

Съдебната система трябва да се реформира из основи чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Това е записано в междинния технически доклад на Европейската комисия за България по Механизма за сътрудничество и проверка, който обхваща период от шест месеца, представен вчера в Брюксел. В документа е записано, че дебатът относно реформата на условията и процедурите за избор на ВСС трябва бързо да се конкретизира, ако се цели реформите да бъдат осъществени преди края на мандата на сегашния съвет през есента на 2012 г.
„От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати, осъществени от Висшия съдебен съвет и парламента, повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите“, е записано в документа. Според комисията през последните месеци доверието във Висшия съдебен съвет е „поставено под въпрос“.
Критики са отправени и към разследванията срещу организираната престъпност. „Необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика под формата на техники за разследване и събиране на доказателства с повече професионализъм при полицейските акции, по-кратки срокове на разследване и чрез постановяването на окончателни присъди“, се казва още в доклада на ЕК.
Отбелязва се създаването на нов законопроект за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, но според ЕК препоръката за включване в правомощията й на възможността за проверка на имуществото на висши служители и политици изглежда пренебрегната.
ЕК отбелязва, че възможността за дарения в полза на полицията е била ограничена, но допълва, че „тази практика все още поражда въпроси относно отчетността и финансовата прозрачност, по-специално относно риска от заобикаляне на правилата за обществени поръчки“.
Положителна е оценката за създаването на Специализираните съдилища и прокуратури, както и постигнатите от Комисията за отнемане на престъпно имущество окончателни съдебни решения, потвърждаващи отнемането на близо 5 млн. лева.
На съвместен брифинг правосъдният министър Диана Ковачева, зам. вътрешният министър Веселин Вучков и заместник външният министър Димитър Цанчев коментираха критиките, отправени от ЕК.
Ковачева определи доклада като „балансиран“. „Няма място за паника, в никакъв случай. Картината не е розова, обаче нека отдадем заслуженото на това, което е свършено. После да не се чудим защо румънците се хвалят, а ние не“, каза правосъдният министър.
Тя добави, че се готвят изменения в Закона за съдебната власт и в процедурата за номинации и избора на членове на ВСС. Ковачева обясни, че препоръката комисията за конфискация да се самосезира няма да бъде взета предвид.
От своя страна зам. вътрешният министър Веселин Вучков защити даренията за МВР от страна на общините. Той призна, че темата с даренията е може би „най-критична“ в доклада.
Ще се опитаме да убедим експертите от ЕК, че публичният регистър изигра своята роля за публичността на този процес. Ще се опитаме да ги убедим, че изключенията са допустими, каза Вучков.



Румъния напредва в борбата с корупцията

Европейската комисия похвали Румъния за напредъка по дела за корупция по високите етажи и приемането на нови закони, но поиска от Букурещ повече усилия в съдебната реформа и конфискацията на средства, придобити по престъпен начин. Това се казва в междинния доклад относно напредъка на страната по механизма за сътрудничество и проверка, обявен от ЕК вчера.
Комисията отбелязва ефикасната работа на Националната дирекция „Антикорупция“ и на Националната агенция по прозрачността в Румъния. 158 присъди по случаи, по които е работила антикорупционната дирекция, са били издадени през 2011 г. в сравнение с 85 през 2010 г., се казва в доклада. От 2010 г. агенцията по прозрачността пък е идентифицирала 18 случая на имущество с недоказан произход за общо 5,7 милиона евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване