02/08/12 18:45
(http://www.klassa.bg/)

ЕС няма да ни компенсира за бедствията

Щетите от наводненията у нас към момента не са толкова големи, че да искаме компенсации от Европейския фонд за солидарност. Това стана ясно от изказване на еврокомисаря по хуманитарна помощ и кризи Кристалина Георгиева вчера в Министерския съвет.
„По груба оценка говорим за десетки милиони щети, а не за стотици милиони“, обясни Георгиева. За да претендираме за средства от този фонд, загубите трябва да надхвърлят 0,6% от БВП, което е 220 млн. евро за България.
Кристалина Георгиева добави, че са възможни големи наводнения през март и април в цяла Европа, включително и у нас, заради очакваното обилно снеготопене. Тогава вероятно ще търсим и този източник за помощ на страната ни, каза още тя.
В същото време от пресслужбата на МС информираха, че държавата ще отпусне по 10 хил. лв. на семействата на починалите при наводненията. Агенцията за социално подпомагане пък дава 74 425 лв. за неотложни нужди на населението в бедстващите райони на общините Харманли, Свиленград, Любимец и Гълъбово. Пострадалите домакинства се очаква днес да получат по 325 лв.
„Важното е парите да отидат при хората колкото се може по-бързо. В момента, в който комисията дойде с щетите, ние ще имаме готовност веднага да ги платим“, заяви вчера премиерът Бойко Борисов.
Вчера продължи издирването на последните двама души в с. Бисер, които още се водят в неизвестност. Селото още плува във вода, която не може да се оттегли. Заради ниските температури, които не се покачват повече от минус 9 градуса през деня, тя е започнала и да замръзва.
Продължават и споровете кой е отговорен за срутването на язовирната стена. Министърът на отбраната Аню Ангелов вчера отново отхвърли обвиненията, че не е взел мерки след писмото на областния управител на Хасково. За доказателство от пресцентъра на МО дори разпространиха кореспонденцията по този повод между двете институции.



Пет европейски държави и САЩ обещаха помощ

Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие след наводненията у нас, каза вчера еврокомисар Кристалина Георгиева. Те ще помогнат с отопляеми палатки с калорифери и със специален изолационен и укрепващ материал. Американският посланик Джеймс Уорлик пък е поискал 50 хил. долара от Щатската агенция за международно развитие. Ако сумата бъде одобрена, тя ще бъде преведена на Българския Червен кръст, който ще разпредели средствата в помощ на засегнатите, съобщиха от пресслужбата на Уорлик.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване