02/08/12 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Жоро Цветков, кмет на Своге, ГЕРБ: Очакваме проблеми, предупреждаваме хората

- Г-н Цветков, преди няколко години река Искър наводни Своге и причини сериозни щети. Очаквате ли отново проблеми, предвид предстоящото топене на обилния сняг?
- Проблеми с река Искър сме имали винаги и продължаваме да имаме. Дано наводненията, от които преди 3-4 години пострада голяма част от община Своге, този път да ни отминат. Вече говорих с началника на дирекция „Бедствия и аварии“ в общината Георги Младенов, за да преценим какви превантивни мерки ще вземем, за да защитим хората. Трябва да мислим не само за река Искър, но и за река Искрецка, река Батулийска, които също могат да причинят сериозни наводнения. Всеки момент ще пуснем заповед, с която ще предупредим хората, които живеят по-ниско или край реките, да имат готовност за евакуация. Ще предупредим хората да се обаждат предварително по телефона, ако видят, че ситуацията ескалира (бел. ред. интервюто е взето вчера по обяд).

- Какво мислите за идеята пари от еврофондовете да се използват за изграждане на защитни съоръжения като диги например, или за укрепване на язовирни стени и други подобни?
- Своге е може би втората община в България с най-голям брой свлачища. И в този аспект ние имаме много проблеми. Засега сме направили поне 4-5 проекта за укрепване на свлачища, които непременно трябва да бъдат обезопасени. Затова и смятам, че идеята такива защитни съоръжения да се финансират от европейските фондове наистина е добра. Въпросът е да се направи добра нормативна база, за да се установят правила, по които това става.

- Общините в момента стопанисват доста от малките язовири, които, както се оказа, обикновено създават големите проблеми. Общините обаче нямат пари, за да ги поддържат. Как според вас може да се реши този проблем?
- Общините нямат финансова възможност да стопанисват тези язовири, независимо дали са малки или големи. Може би е най-добре държавата да поеме грижата за тях. Стопанисването на един язовир не е свързано само със средства, а с назначаването на инженери, хидроинженери, там нещата са доста сложни и затова смятам, че най-добре е държавата да поеме отговорността и да се грижи за всички язовири в страната.

- Има ли специални мерки във вашата община, предвид тежките условия, още повече че сте в планината, където зимата е по-тежка?
- Тази зима за втори път обявяваме бедствено положение в Своге. Още имаме проблеми, за пореден път от света са откъснати много села. Зимевица, Заноге, Миланово, Дружево, Губислав, Ябланица, Огоя, Осеновлаг – тези населени места имат големи проблеми. Затова възнамеряваме да искаме помощ от Министерството на отбраната, за да ни предоставят безвъзмездно техника, с която да се борим със снега и наводненията.

- Някои от местните хора в община Харманли, където се случи голямата трагедия, обвиняват кмета, че не е реагирал предварително и затова се стигна до жертвите и до големите щети. Вие какви превантивни мерки ще вземете, за да избегнете най-лошото?
- Аз съм убеден, че в община Своге ще има отново наводнения. На високите места в общината има по 1,5 метра, а някъде и по 2 метра сняг. Този сняг неминуемо ще доведе дотам, че малките реки в планината ще се превърнат в огромни. Убеден съм още, че по поречието на река Искър ще има наводнения, просто е неизбежно. Точно защото очакваме това, смятаме, че най-важното е да предупредим по най-адекватния начин хората. Хората трябва да бъдат така предупредени, че след 2-3 седмици, или след месец, когато започне топенето на снега, да не са по къщите си, а на безопасно място.
Река Искрецка също е много проблемна, още повече че тя се намира в свлачищен район. Затова смятаме да намерим нужните средства, с които да почистим речното корито. Същото трябва да направим и с малката, но опасна при пълноводие река, която минава покрай Реброво, Осеновлаг, Батулия, Огоя. До тази река има и много вили на хора от София, така че при евентуално наводнение щетите могат да бъдат наистина големи. Като новоизбран кмет обиколих много от селата и възрастните хора ми казват, че такава зима не помнят от поне 40-50 години. Проблемът в общината наистина е много голям, обстановката е сериозна. Мога само да благодаря на „Гражданска защита“ от София област, че ни помагат с пълни сили.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване