02/08/12 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Журналистът Иван Бакалов: Борисов един ден ще бъде съден

Има достатъчно основания премиерът да бъде изправен пред съда, но никой не го закача засега, твърди авторът на “В сянката на Борисов”

Иван Бакалов. Снимка: e-vestnik

От месец октомври 2011 г. на българския книжен пазар се появи една книга, за която българските медии, с малки изключения, мълчат. От заглавието й, читателите най-вероятно сами ще се сетят защо – книгата се казва „В сянката на Бойко Борисов”. В нея авторът, журналистът Иван Бакалов, се опитва да провери някои неизвестни или по-малко известни факти за Борисов, да отсее кое е слух, кое е теория на конспирацията, и на кое може да се вярва. Както пише Бакалов - около Борисов има твърде много въпроси и малко отговори, напластени са митове и легенди, заедно с това и очевидни скандални обстоятелства.

Книгата насочва вниманието към отношенията на Борисов с медиите, връзките му с мафиотски групировки от близкото минало и днешната ТИМ, със сръбската мафия, с определени бизнес интереси и кръгове, включително с банкерката Цветелина Бориславова - жената с която живее официално до 2010 г. и с която е съдружник в различни фирми, с хора като шефа на Лукойл България Валентин Златев, с вече бившия президент Георги Първанов и с елита на бившата комунистическа партия, част от който е кланът Живкови (виж тук повече за книгата).
Предстои книгата да излезе и в превод на английски.

Книгата “В сянката на Борисов”

Иван Бакалов е работил като журналист във вестниците „Сега”, „24 часа”, „Новинар” и др. Редактор е на електронното издание e-vestnik. Автор е на книгите „Заговорите против Живков” и „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”.

- Защо решихте да напишете тази книга?

- Медиите премълчават много от неприятните неща в миналото и в настоящето на Борисов. В книгата съм събрал повече или по-малко известни факти, които са заметени под килима от медиите. И сега много хора, като четат книгата, казват - „А, не съм знаел за това”. Например дори факти като този, че другарката на премиера Цветелина Бориславова едва е оцеляла в бомбен атентат през 1998 г. Или, че фирма, в която тя, Борисов и Румен Николов - Пашата са участвали, е уличена в нелегално производство на цигари. И т. н.

Ако медиите бяха свободни, нямаше да напиша тази книга - всичко щеше да се появи в тях. Събрал съм, каквото може да се събере за Борисов, за да го видят хората на куп. Разбира се, много е останало извън книгата. Има материал за още една, но изисква много усилия да се проверява.

Други причина да напиша книгата, е, че преди това излезе една друга - „Тайният проект Бойко Борисов”, наречена „политически трилър”, която е в стил теория на конспирацията. Съдържа някои верни факти, но е пълна конспирация. Не може за тоя човек да има само една такава книга. Плюс една шеговита, написана от сценаристите на „Шоуто на Слави”.

- За много читатели е малко изненадващо вашето твърдение, че Борисов има дълго политическо бъдеще? Анализатори смятат, че няма да спечели втори мандат, че ще бъде забравен като много други с лидерски партии тук… Защо смятате така?

- Той ще има дълго бъдеще, дори да не стане премиер в следващия мандат. Но може и отново да стане, с някаква коалиция, само че няма да изкара пълен мандат. Или, ако някаква сложна коалиция поеме управлението без ГЕРБ в следващия парламент, възможно е тя да падне бързо и Борисов да се върне на бял кон като премиер. Както Берлускони, но няма да е за толкова дълго. Борисов е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване