02/08/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Китай единствен от БРИК е сред първенците от новоразвиващите се пазари

Когато Антоан ван Агтмел, създателят на понятието нововъзникващи пазари, пътува из Азия в края на 70-те години, той се убеждава, че има компании от развиващия се регион, в които си заслужава да се инвестира. През 1981 г., докато работи за International Finance Corp. към Световната банка, той представя идеята си за „инвестиционен фонд за третия свят“ на Salomon Brothers Inc.
„Те ми заявиха, че никой няма да повярва в такъв фонд“, казва Агтмел за списание „Блумбърг маркетс“. „Искаха по-привлекателно име. Така измислихме термина нововъзникващи“, продължава той.
Ван Агтмел все още е сред оптимистично настроените по отношение на това, което днес всички наричат нововъзникващи пазари.
„В момента тази категория страни е не по-малко привлекателна от който и да било момент през последните 25 години както в исторически, така и в сравнителен план“, заяви Ван Агтмел, който управлява $7,4 млрд. в акции на новоразвиващи се пазари в Ashmore EMM LLC, базирана в Арлингтън, щата Вирджиния. Фокусът му е основно към акции на компании в Китай и Близкия изток.
Подобна стратегия е в съзвучие с резултатите от първата класация на най-обещаващите нововъзникващи и гранични капиталови пазари от гледна точка на инвеститорите, изготвена от „Блумбърг маркетс“. Китай оглави списъка, който се базира на над десет индекса за инвестиционния климат - от прогнози за брутния вътрешен продукт до лекотата, с която се прави бизнес в съответната страна. Следващи в подредбата са Тайланд, Перу и Чили.

Водещи гранични икономики

Виетнам е на първо място сред граничните пазари, които са смятани от индексите за твърде малки или неликвидни за повечето инвеститори. Обединените арабски емирства се нареждат на второ място, докато България и Румъния си поделят третото място.
В качеството си на втора по големина икономика в света Китай привлича вниманието на капиталовложителите, въпреки че Международният валутен фонд прогнозира, че ръстът на страната ще се забави през следващите пет години.
След като в продължение на десетилетия Китай поддържаше темп на разрастване над 10% годишно, сега икономическите прогнози са за средно увеличение на БВП от 9,4% между 2012 г. и 2016 г. според доклада на МВФ от септември. Това все още надминава ръста на всички други страни в класацията. Ниският държавен дълг на Китай (16% от БВП спрямо 45,3% за Тайланд) и ниските оценки на акциите помогнаха на страната да си осигури челното място сред новоразвиващите се пазари.
Другите държави от БРИК не се справят така добре. Русия се нареди на осмо място, докато Индия и Бразилия дори не успяха да влязат в Топ 10.
Индия, която е на петнадесето място в класацията, пострада отчасти от скока на потребителските цени и акциите, които са твърде скъпи в сравнение с тези, включени в индекса MSCI Emerging Markets. Към края на годината съотношението цена/печалба на индийската фондова борса възлизаше на 14,1 в сравнение с 10,6 за акциите в индекса.
В Бразилия, която се нарежда на шестнадесето място в класацията, икономиката се сви през третото тримесечие за първи път от повече от две години, тъй като спадът на цените на суровините подкопа печалбите от износа, а кризата с европейския дълг навреди на доверието в бизнеса.
„Всеки от тях започва годината, изправен пред собствени предизвикателства“, каза Джим О'Нийл, ръководител на отдела за управление на активи на Goldman Sachs Group Inc. в Лондон. „Не мисля обаче, че някое от тях е животозастрашаващо“, продължава създателят на термина БРИК.
Тайланд се справи добре в проучването, защото привлича инвеститори със селскостопанското си богатство и привлекателната си работна сила. Перу, което регистрира среден годишен ръст от 5,7% през последното десетилетие, ще бъде облагодетелствано от нарастването на потребителските разходи в Южна Америка, казва Марк Мобиус, който управлява $45 млрд. като председател с изпълнителни функции на Templeton Emerging Markets Group в Сан Матео, Калифорния. Стратегията му включва изкупуване на акции от Перу.
Водещата сред граничните пазари страна се разраства по-бързо от повечето представители на групата на нововъзникващите. БВП на Виетнам нараства средно с по 7,2% на година от 2000 г. насам. И все пак бенчмарк индексът на страната VN index се понижи с 27% през 2011 г., след като потребителските цени скочиха с 23%, най-бързият темп в Азия.
Акциите в арабските емирства Дубай и Абу Даби се търгуват при едни от най-ниските оценки в световен мащаб. Индексът Dubai Financial Market General Index беше оценен на равнище от 6,7 пъти печалбата в края на годината, докато индексът на Абу Даби ADX General Index се търгуваше при съотношение цена/печалба на акция 7,5 пъти, при глобална средна стойност от 10 пъти, по данни на Bloomberg.
„Оценките са рекордно ниски“, каза Фади Ал Саид, старши инвеститор в ING Investment Management в Дубай. „В действителност компаниите вървят добре.“

Прогноза за 2012 г.

Занимаващите се с инвестиции в акции на нововъзникващите пазари имат оптимистични прогнози за 2012 г.. Джефри Денис, специалист в сектора към Citigroup Inc. в Ню Йорк, предвижда, че индексът MSCI ще скочи с 32% до края на годината, подтикнат от по-свободната валутна политика на Китай.
В средата на януари бенчмарк индексът MSCI, покриващ акции за $6,7 трлн. в развиващите се държави, беше с 30% по-евтин в сравнение с историческата му средна стойност след спада от 20% миналата година, предизвикан от притеснения, че европейската дългова криза ще повлияе негативно на глобалния растеж.
„Въпрос на време е да върнем инвеститорите, каза Ван Агтмел. Хората ще започнат да виждат възможностите вместо риска.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване