02/08/12 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Няма данни, че билбордовете повишават риска от катастрофи

Няма доказателства, че билбордовете повишават риска от произшествия по пътищата, на които са разположени, заяви Йоана Василева, юрист на обединението на собственици на билбордове. Тя обясни, че американски експерти са изследвали връзката между външната реклама и пътните произшествия и пряка зависимост не е намерена. По данни на Националния статистически институт от всички жертви на пътнотранспортни произшествия през 2010 г. само 1,4 % са загиналите при сблъсък в крайпътно съоръжение, като в статистиката не се уточнява дали това е точно билборд. За сравнение при сблъсък с дърво жертвите са 13,3% от всички загинали на пътя. Становището на организацията бе обявено по повод предстоящите промени в Закона за пътищата, които предвиждат забрана на билбордове край пътищата.
През 2005 година билбордовете, разположени по цялата републиканска пътна мрежа, са били 4000, като са се увеличили до 7000 през 2010 година и запазват бройката си през миналата година. Според националната статистика жертвите при ПТП-та са съответно 527 и 464, а за 2011 г. са 421. Представителите на обединението коментираха, че това доказва липсата на зависимост между катастрофите и наличието на рекламни пана.
Инсталирането на един билборд струва между 4 и 20 хил. лева, обясниха от обединението. От всички съоръжения по магистралите са 1800, които са най-важни за бранша. „Повече от 6 млн. лева са таксите, които представителите на бизнеса са платили през 2011 година“, каза Георги Нанков, председател на обединението. Той коментира, че ако махнат съоръженията, това ще е само една част от преките загуби за държавата. Представителите на бизнеса искат обсъждане на закона, преди да бъде приет, защото това ще доведе до фалити и няколко хиляди работници ще останат без работа. Собственици на билбордове ще съдействат за обезопасяването на съоръженията там, където е необходимо. От бранша предлагат да бъде направено маркиране със светлоотразителни летни, за да са по-лесно видими нощем, като най-бърза мярка. Те заявяват готовност за помощ на администрацията в премахването на незаконно поставените рекламни пана.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване