02/08/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Проф. д-р Марин Христов, ректор на Технически университет – София: Кандидат-студентите от техникуми – със специална квота от 10%

Тази година в кандидатстудентската кампания ще се опитаме да разширим обхвата на желаещите да учат при нас. Обръщаме особено внимание на учениците в техникумите (професионалните гимназии). 10% от местата за всички специалности са заделени за тях. Така ще се конкурират сами със себе си. Това се налага и защото те традиционно имат по-слаба подготовка по математика и физика – в учебните им програми тези предмети не са включени в последните класове.
Започнахме и активна работа със средните училища. Всеки факултет контактува ресорно с тези учебни заведения. Сключват се договори за съвместно сътрудничество, които предвиждат съботни и неделни училища, беседи, посещения на ученици в университета. Така се опитваме да „запалим“ учениците още от 9-10 клас да дойдат при нас.
На въпроса защо западните ВУЗ-ове привличат повече наши младежи, мога да отговоря, че след като станахме членове на ЕС, българските кандидат-студенти вече не трябва да плащат специални такси за обучение в тях. А също и защото западните дипломи са по-признати и ценени.
Как ще се справим, след като държавата ни оряза 500 хил. лв. от бюджета за 2012 г., което е около12 %? Както и да броим, това са много пари. За да компенсираме тази сума, работим в две посоки. Първата е да печелим национални и европейски проекти, за което сме създали вече и специализиран център в ТУ. Стимулираме по различни начини деканите на факултетите да се борят за тези средства. В момента работим по 13 проекта, друг е въпросът по колко от тях ще получим финансиране.
Второто перо, на което се надяваме за по-голям приход, са чуждестранните студенти. Концентрираме повече усилия на рекламните борси в съседните държави.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване