02/08/12 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Съдбата на Гърция се решава от партийните лидери в Атина

Гръцкият премиер Лукас Папдемос вчера влезе в нова серия от преговори с лидерите на партиите, които подкрепят правителството му. Според информация от една от политическите сили – „Нова демокрация“, крайният вариант на споразумение с кредиторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ вече им е бил връчен за обсъждане. Той е в резултат на последните уговорки между Папдемос и тройката, които приключиха във вторник през нощта.
Според Би Би Си споразумението включва понижение на минималната заплата с 20% (до около 600 евро), съкращения на 15 хиляди държавни служители и намаляване на пенсии. Именно изискването за пенсиите бе сред най-силно критикуваните от политическите лидери в коалиционния кабинет. Но ако те не постигнат съгласие по всички мерки за икономии, поставени от кредиторите, Гърция няма да получи втория пакет спасителна помощ за 130 млрд. евро и ще изпадне в неконтролируем фалит. Резултати от срещата между гръцкия премиер и партийните лидери не бяха оповестени до редакционното приключване на броя на в. „Класа“. Но фондовите пазари реагираха с оптимизъм на новините около южната ни съседка и повечето индекси бяха с ръст. Еврото също поскъпна. Ако се стигне до споразумение на политическите лидери по условията на МВФ, ЕК и ЕЦБ, в петък би трябвало да се проведе заседание на министрите от еврозоната.
Според публикации в гръцката преса Атина е постигнала сделка с частните кредитори след среща на премиера и финансовият министър Евангелос Венизелос с представителите на Института за международни финанси Йозеф Акерман и Чарлз Далара. Става дума за орязване на 50% от гръцкия дълг, или 100 млрд. евро. Договорената лихва е около 3,5-3,7%, като от 2020 г. тя може да бъде обвързана с икономическия растеж на страната. Според „Уолстрийт джърнъл“ Европейската централна банка също ще влезе в схемата по опрощаване. Според някои това може да стане чрез специалната сметка, която тройката инспектори планират да се открие, и в нея да постъпят средствата от новия заем за Гърция. В нея ЕЦБ би могла да внася печалбите от гръцките акции, които притежава, на стойност 40 милиарда евро. По този начин банката ще допринесе косвено за увеличаване на участието в спасителния пакет за Гърция.
Крайната оферта на гръцкото правителство към кредиторите ще стане ясна в понеделник или най-късно до сряда. Те ще имат две седмици на разположение до края на февруари, за да решат дали да се включат доброволно в програмата.
Ако доброволното участие е над 50 на сто, гръцкото правителство ще трябва да прокара закон, който да задвижи клаузата за задължително участие на кредиторите в отписването на част от дълга. “Ако клаузата за колективно действие бъде задействана, това ще се сметне за кредитно събитие и ще задейства и изплащането на застраховките срещу фалит - CDS”, написа в социалната мрежа Twiter икономистът Нуриел Рубини, цитиран от GRReporter.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване