02/08/12 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Трябват още €2,5 млрд. за демонтаж на малките ядрени блокове

На България, Словакия и Литва не им достигат 2.5 млрд. евро, за да изведат от експлоатация общо осемте реактора на техните атомни електроцентрали. Това е заключението на доклад на Европейската сметна палата, който бе публикуван вчера, предаде БНР. В документа обаче не е посочено на коя държава колко пари не й достигат. Страната ни до момента е получила над 500 млн. евро за затварянето на малките блокове. По изчисления на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за демонтажа на четирите 440-мегаватови реактора ще са необходими 1,117 млрд. евро.
Европейската комисия в края на миналата година реши да отпусне още 185 млн. евро за подпомагане на извеждането от експлоатация на блоковете край Козлодуй. Общата помощ за България, Литва и Словакия е 500 млн. евро. Средствата ще допринесат за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали "Козлодуй ", "Игналина" и "Бохунице". От Брюксел обявиха, че помощта на ЕС има за цел да постигне окончателно извеждане от експлоатация и отстраняване на основните източници на радиационна опасност. В замяна Европа поиска у нас да се въведе изцяло европейското законодателство за ядрената безопасност и за управлението на отпадъците, което предвижда включително и ангажимент за изграждане на хранилище за постоянното съхранение на отработеното гориво у нас.
Такова хранилище в момента се подготвя да се строи от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Дружеството е собственик и на първите два блока на АЕЦ „Козлодуй“, като до няколко години трябва да започне и тяхното демонтиране.
Основната работа по закриване на реакторите тепърва предстои, посочи унгарският докладчик в Сметната палата Саболч Фазакаш. Ако ЕС реши да предостави допълнителна финансова помощ в следващата многогодишна бюджетна рамка, тази помощ следва да се основава на оценка на допълнителните предимства от подобна интервенция на ниво ЕС. Очаква се Брюксел да направи и конкретни разчети дали за в бъдеще ще е необходима нова помощ за трите страни. У нас средствата от международния фонд „Козлодуй“ за момента се използват основно за предприемане на мерки за енергийна ефективност на сградите, а не за демонтаж на оборудването.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване