02/08/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Усвоили сме 65,2% от парите по 7-те оперативни програми

До 31 декември 2011 г. са усвоени 65,2% от целия бюджет на 7-те оперативни програми, съобщи Моника Панайотова, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ), вчера. Тя представи в парламента петия годишен доклад за усвояването на средствата от ЕС в България през 2011 г. Панайотова подчерта, че страната ни е постигнала два пъти ръст в договаряне и усвояване на средствата от европейските фондове, а три оперативни програми - „Транспорт”, „Околна среда” и „Конкурентоспособност“, имат 94% изпълнение. Други три програми - „Регионално развитие”, „Административен капацитет” и „Развитие на човешките ресурси”, достигат 90% изпълнение на планираните процедури.
Към момента няма риск от загуба на средства. Констатираните грешки са под допустимите 2%. Това се дължи на подобрения контрол и завишени проверки в сферата на обществените поръчки, коментира Панайотова. По думите й мотото за следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. ще бъде "Региони, реформи, растеж".
През тази година се очаква да бъдат усвоени 0,8 млрд. евро по оперативна програма „Транспорт”, което е и най-голям дял от всички еврофондове. През 2014 г. и 2015 г. се очаква значителна част от транспортните проекти да бъдат реализирани. Вече стартираха големи инфраструктурни проекти като строителството на автомагистралите „Марица” и „Струма”. С добро темпо върви работата и на АМ „Тракия”. А изграждането на столичното метро бе дадено като пример не само за България, но и за страните членки за успешно реализиран проект. Все още не са преодолени обаче проблемни области по отношение на основните бенефициенти - Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) и Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), където има недостиг на административния капацитет. Препоръките са за постигане на равномерност при отделните приоритетни оси, оптимизиране на различните елементи от управленския процес, укрепване на административния капацитет, реализиране в срок на строителните работи през 2012 г.
Препоръките по програма „Регионално развитие” са да бъде поставен фокус върху качеството на изпълнение на проектите и да се търси решение за осигуряване на ликвиден ресурс за бенефициентите.
В оперативна програма „Околна среда” е обявена покана за участие към малките общини, които имат между 2 хил. и 10 хил. жители. Недостигът на ресурси там се отчита като съществен проблем.
Проблемите при оперативните програми се свеждат до продължителния процес на оценка на проектните предложения, констатира докладът на праламентарната комисия по усвояване на еврофондовете. Това е хроничен проблем при всички оперативни програми. Препоръките са за ускоряване на процеса по кандидатстване, оценка и финансиране на разходите.
По ОП „Програма за развитие на селските райони“ са договорени 46,7 %, а 32% са разплатени. Създаден е и Гаранционният фонд за достъп до финансиране на малките и средните фирми. Препоръката е за пренасочване на средства към местата, където има по-нисък интерес и по-голяма необходимост.
Да се направят типови проекти по Програмата за развитие на селските райони, които да се предоставят безплатно на пострадалите от наводненията общини, и така да се помогне на стопаните там, предложи Меглена Плугчиева по време на дебата. По думите й Брюксел няма да е против тази мярка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване