02/09/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Kosovo 2.0 - младите блогъри искат промяна

Осерваторио Балкани е Кауказо

В Косово, където 30-годишните са 70 процента от населението, но чийто глас няма голяма тежест, се зароди проектът за електронното издание KOSOVO 2.0 - един глас, който се откроява сред множеството с голямата си креативност. Проектът е дело на журналистката Беза Лучи и на холандския фотограф Йоан де Бьоер. Той се заражда през 2009 г. по време на обяд между двамата и целта му е да се даде гласност на младите в Косово.

Беза е главен редактор на Kosovo 2.0. През 2009 г. тя току-що се е върнала в Косово след следване в България и магистратура по журналистика и медии в САЩ. Преживяла е малко трудно завръщането си. “Докато учех, се връщах често тук, така че познавах страната и посоката, в която тя се ориентираше. Но като се върнах, ме ужасиха перспективите за работа. Не се виждах в нито една от работните среди в Прищина. Така че създаването на интернет изданието, което е и портал на блогъри, беше реакция на една необходимост”, разказва Беза.

След интернет изданието през юли 2011 г. се появява и списанието “Kosovo 2.0″, което се издава на три езика - английски, сръбски и албански, подобно на трите езикови версии на сайта. Печатното издание се разпространява в Косово и региона в тираж от 6000 екземпляра. И онлайн, и печатното издание се открояват с впечатляващия графичен дизайн, с качеството на кадрите и с разнообразието на засегнатите теми.

Интернет изданието в частност е интересен експеримент на гражданската журналистика на Балканите. Блогърите в Kosovo 2.0 са млади, между 20 и 30 години. Те пишат от няколко краища на света. “Всеки, който иска, може да пише в Kosovo 2.0″, казва Беза, Това е една отворена общност. Ние даваме само инструкции относно политиката на нашия интернет портал”, допълва тя. “Днес най-активни са 6-8 блогъри, които пишат по два пъти на месец. Никой не се стреми да пише повече, защото има ангажименти, които ограничават писането, но и защото всеки иска да даде възможност на новите гласове да се изкажат”, разказва Беза.

Сред редовните журналисти в Kosovo 2.0 са българка, която живее в САЩ Силвия Кръстева според сайта Kosovo 2.0 , двама албански косовари, които пишат от Канада и от Ню Йорк, хърватка, която е отраснала в Канада, холандка, която живее в Прищина, сръбкиня, която разделя живота си между Прищина и Звечан в Северно Косово. Заместник-редакторът е американецът Нейт Табак, който също живее в косовската столица.

В Kosovo 2.0 средата е много разнородна и се променя постоянно, но точно това искат създателите му. Стилът е обаче на младежки блог. Една от най-четените блогърки там е момиче наполовина хърватка и наполовина мексиканка, която публикува иронични коментари за балканските стереотипи от типа на “Какво се харесва и какво не на балканците” и “Как да излезем на среща с балкански мъж”.

Намират се, разбира се, критици на Kosovo 2.0, които казват, че това е много елитарен продукт. На тях Беза отвръща трезво, че портал с блогове означава той да е пълен с онова, което блогърите качват в блоговете си. “Повечето от авторите дори не съм ги срещала. Те ми пратиха имейли с предложенията си, постигнахме съгласие относно правилата на сайта и сега, когато имат добри хрумвания, те просто ги публикуват. Разбира се, Kosovo 2.0 няма да привлече масите, но ние се занимаваме с нещо, което насърчава гражданската журналистика и привлича младите, например чрез воденето на видеоблогове. Миналата година през декември дори организирахме ателие в тази насока”, казва Беза.

Печатното издание на сайта излиза веднъж на четири месеца. Всеки брой се откроява с доминираща тема. “Имиджът” беше темата на първия брой. Вторият брой беше посветен ...

Публикувана на 02/09/12 22:20 http://e-vestnik.bg/13881/kosovo-20-mladite-blogari-iskat-promyana/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване