02/09/12 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Близо 2 хил. язовира са без надзор в България

Близо 2 хил. язовира са без надзор в България, а държавното предприятие „Напоителни системи“ към земеделското министерство няма финансов и експертен ресурс да поддържа 170-те водоема, за които трябва да се грижи, съобщиха учени от Българската асоциация по мелиорации. Според хидроинженерите опасни са хвостохранилища, диги и отводнителни системи. Потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив. „Състоянието на дигите по Дунав е лошо и те могат да не издържат очакваната голяма вълна от Европа и ледохода“, заяви проф. Христо Етрополски. По думите му, ако духне топъл вятър над Софийското поле, непочистените шахти и отводнителните канали на столицата няма да поемат обема на разтопения сняг. Учените предлагат да се вземат спешно седем мерки. Сред тях са преглед на съоръженията, картотекиране и паспортизация на всички язовири в страната, съставяне на указания за експлоатацията и поддържането им. Според специалистите необходимо е да се направи централизирана структура, която да наблюдава и контролира всички хидросъоръжения в страната.
От Столична община съобщиха вчера, че източват 6 опасни язовира край София.
Експертите отбелязаха, че ЕК не финансира изграждане на нови напоителни системи, но би отпуснала средства за ремонт, и изразиха недоумение от факта, че нито едно евро не е усвоено за хидромелиорации нито по програма САПАРД, нито по Програмата за развитие на селските райони. Нещо повече - от 3-4 месеца масово се режат на скрап тръби и отводнителни съоръжения на предприятие „Напоителни системи“. От асоциацията съобщиха още, че при строителството на всичко язовири са били изградени към тях и кантони, които обаче отдавна са разграбени или продадени.



Нивата на реките се понижават


Нивата на реките в почти цялата страна са се понижили. Общият свободен обем в комплексните и значими язовири е около 35%, съобщиха по информация от НИМХ от Оперативното звено на МОСВ. Най-значителни са пониженията на критичните места за последните 2-3 денонощия - Харманлийска река при Харманли, река Марица при Харманли и Свиленград, река Върбица при Джебел, река Арда при Вехтино, река Сазлийка при Гълъбово, река Тунджа при Елхово. Според експертите през следващото денонощие намалените нива ще се запазят заради ниските температури. Под 1 куб.м/ сек е намалено водното количество, което се изпуска от язовир „Ахелой“ по нареждане на Басейнова дирекция-Черноморски район поради създадена опасност от заливане на пътя и къмпинг „ Ахелой“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване