02/09/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

В притиснатия Иран цените скачат, търпението свършва

Асошиейтед прес

Обикновено посещение на магазин в Иран тези дни се превръща в бърз курс на обучение за живот в условия на западни икономически санкции. Цената на много от внесените стоки - от южнокорейски хладилници до турски крекери - е двойна в сравнение с миналата година. Парите за закупуването им обаче са се обезценили спрямо американския долар и други чужди валути.

Но няма недостиг на стоки за онези, които искат да купуват. Порой от китайски продукти залива Иран и запълва празнината, оставена от европейските и други компании, напуснали иранския пазар, където потреблението е огромно, след икономическите санкции, наложени на Техеран заради отказа му да спре ядрената си програма. “Човек може да намери онова, което търси”, казва Хасан Алаей, който внася стоки главно от Китай. “Проблемът е, че разходите по вноса нараснаха много заради санкциите и обменния курс”, допълва той.

В магазините за електронна техника, супермаркетите, магазините за автомобили, широките техерански базари ефектът на санкциите е най-видим в момент когато САЩ и Европа въведоха нови санкции в критично важния за страната износ на петрол.

Иранските лидери твърдят, че има достатъчно клиенти за иранския петрол в зажаднялата за енергия Азия, както и на други места, което ще позволи на страната да компенсира западните петролни санкции. Най-непосредствени проблеми могат да дойдат от магазините и пазарите, където недоволството на потребителите може да доминира в парламентарните избори на 2 март и да увеличи още натиска върху иранските управници.

Досега лидерите се ползваха от широка обществена подкрепа за иранската ядрена програма и от разбирането, че санкциите са израз на двойните стандарти на Запада, който не принуди Израел да разкрие публично подробности за своя ядрен арсенал. Широко разпространено е убеждението, че Израел има ядрени оръжия, но еврейската държава отказва да потвърди или да опровергае тези твърдения.

Но изпадналата в криза икономика, вече засегната от премахването на субсидиите, които озаптяваха цените на горивата, може да подкопае подкрепата за предизвикателния ирански отказ да спре обогатяването на уран, което според САЩ и техните съюзници може да доведе до производството на суровини за ядрено оръжие. Иран настоява, че иска само реактори за енергетиката си и за медицински цели.

“Задълбочаващата се вътрешна икономическа криза може да се превърне в най-уязвимото място на Иран”, казва Патрик Клоусън, директор на анализите във вашингтонския Институт за близкоизточна политика. “Едно нещо е да се изправиш срещу света. Съвсем друго е да почувстват напрежение отвътре”, допълва той.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа в началото на седмицата заповед за затягане на санкциите срещу иранската Централна банка и други финансови институции. Целта е да се намали способността на Иран да извършва международна търговия. Санкциите бяха приети със закон още през декември, но очакваха решението на Обама, за да влязат в сила.

В интервю за Ен Би Си Обама каза, че САЩ работят в тясно сътрудничество с Израел, за да намерят изход от иранската ядрена криза. Той изрази надежда, че това решение ще бъде намерено по дипломатически път и отбеляза, че санкциите вече имат ефект в Иран. “Иранците вече усещат лишения. Те чувстват напрежението”, каза Обама.

Някои пукнатини вече се забелязват в иранската търговска класа, която е традиционната опора на ислямската система. Вносителите се опитват да се справят с постоянно обезценяващата се валута, а доставчиците са все по-нервни в сделките си с иранските банки.

Според Шархриар Азадех, собственик на магазин за декоративни стоки като пластмасови цветя и стъклени фигурки, всичко това се изразява в повишение на цените между 30 и 50 процента заради девалвацията на иранския риал. Той беше повлечен надолу от съчетанието на паника заради санкциите и правителствената политика за рязко намаляване на лихвените проценти, което направи влоговете в риали по-малко атрактивни.

На черно тази ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване