02/09/12 19:58
(http://www.klassa.bg/)

На бедния човек не му трябва кредит, трябва му работа

Няма как да подкрепя финансирането на физически лица с ниски доходи. Това освен всичко останало е опасно и ще ги вкара в беля. На човек с ниски доходи, ако му дадеш кредити, освен за пряко потребление той няма за какво друго да ги използва, а това е вредно за него, защото ще го заробиш. Единствено ако става въпрос за енергийна ефективност, има някакъв смисъл – да си изолира къщата, да си смени прозорците, да плаща по-малко ток или отопление – да го подкрепиш. На бедния човек не му трябва потребителски кредит, трябва му работа. Трябва му спокойствие, че ще има работа утре или няма да го изгонят, защото работодателят свива бизнеса си. Що се отнася за регулиране на такси и комисиони – никой няма нужда от изкуствени регулации, а от прозрачност. Много банки в развитите държави работят със собствени базови лихви. Дали една банка ще обвързва лихвения процент с пазарен индекс или собствен базов процент, няма разлика, стига да се показват нещата разбираемо и прозрачно. И това може да се постигне много просто – нека всяка банка да публикува ефективния си лихвен процент по бизнес кредити – това е достатъчно. Призиви от рода, че банковата система трябва да подпомага домакинствата, са несериозни. Нека да призовем и търговията на дребно с хранителни стоки също да подпомага домакинствата.
Трудно ще стимулират банките да отпускат много малки потребителски кредити, защото административните разходи са относително големи при отпускане на малки суми.
Освен това ние никога не бихме дали потребителски кредит на лице с ниски доходи, дори и държавата 100% да го е гарантирала, защото ще го вкараме в беля. Вдигнали сме си рейтинга и ни били давали кредитни линии по-евтино – нищо подобно. Спомнете си и нисколихвените „царски” кредити преди време – никакъв ефект, ние го казвахме – никой не ни слушаше. Ако бизнесът не е спокоен, че ще върне инвестицията, и на 0% лихва да му я дадеш, пак няма да я направи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване