02/10/12 12:01
(http://radiomilena.com/)

Пречиствателна станция и канализация за Ветрен и Банево

Очаква се тази година да започне строежът на канализация и пречиствателна станция за Ветрен, Банево и Минерални бани – стана ясно по време на обществените обсъждания на бюджет 2012 в двата бургаски квартала. Участие в тях взеха зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, зам.-кметът по евроинтеграция Атанаска Николова, директорът на териториална дирекция „Освобождение“ Мария Михалева,  общински съветници.

Проектът на Община Бургас за изграждане на канализацията е готов и вече е подаден в Министерството на околната среда и водите.

Във Ветрен Йорданка Ананиева запозна жителите на квартала и с реализацията на друг важен и мащабен проект, който трябва да започне в началото на лятото. Той включва консервация, реставрация и социализация на древния град „Аква Калиде – Термополис” в района на Минералните бани и банята на Сюлейман І Великолепни от 16-и век, намираща се между Ветрен и Банево. Проектът включва още обособя  ване на етнографски и музеен комплекс и благоустрояване на пространството. Идеята е зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация.

През 2012-та ще стартира изграждането на нова детска градина в кв. Банево. Ремонт предстои да бъде извършен и на детската градина във Ветрен. Там ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност – саниране, смяна на дограма и газификация, с което значително ще се подобрят условията за отглеждане на децата и ще се намалят разходите за отоплението й.

Предвидено е още обособяване на велоалея от Ветрен до Минералните бани, екопътека в парка и покритие на новия басейн там. Предстои проектиране и изграждане на светофар в квартала на кръстовището Бургас – София – Минерални бани.

Довършване на предпазния парапет край пътя, легнал полицай или предупредителен пътен знак на алеята между МБАЛ „Дева Мария“ и детската градина, подобряване почистването на квартала и ремонт на улиците, искат жителите на Ветрен. Довършване на спортното игрище, нова детска площадка и ограждения на гробищния парк са исканията на жителите на Банево.

Цялостен ремонт на улиците в двата квартала ще бъде извършен едва след полагане на канализацията. Останалите предложения ще бъдат взети под внимание преди проектобюджета да бъде гласуван от Общинския съвет.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване