02/10/12 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния се справя по-добре от България, но има да прави много

Михай Ръзван Унгуряну. Снимка: от тв екрана

Новият румънски премиер Михай Ръзван Унгуряну казва, че ще води правителство, което се нуждае от обществено доверие. Той замени някои министри от управляващата партия в старото коалиционно правителство с нови, по-млади политици. Но възстановяването на доверието на избирателите ще изисква повече от смяната на няколко лица.

Ще бъдат необходими дълбоки усилия за реформиране на политическа и съдебна система, все още смятана за връзкарска и корумпирана две десетилетия след свалянето на Николае Чаушеску. Протестите, които заляха Румъния през последните седмици, изненадаха политиците и може би помогнаха за свалянето на предшественика на г-н Унгуряну - Емил Бок. Те бяха разпалени отчасти от недоволството от румънската програма за икономии - цената на 20 милиардния заем от МВФ и ЕС. Двуцифрените орязвания на заплати и бонуси тежко удариха втората по бедност страна в ЕС.

До миналия месец румънците бяха пример за понасяне на болка. Но при ограниченията, сред народа се поражда чувството, че политическият елит не е споделил страданието. Макар президентът Траян Бъсеску да спечели две поредни победи на президентски избори с антикорупционна платформа, първата важна присъда дойде едва миналия месец, а продължава да се говори много за политически клиентелизъм сред всички партии.

Румъния и България бяха приети в ЕС под условие да приемат следене на усилията в борбата с престъпността и да наложат правов ред. Доклад на ЕС тази седмица показва, че все още много трябва да бъде направено, макар Румъния да се е справила по-добре от България.

Падането на предишното правителство може би е свързано също толкова с политически сметки, колкото и с уличните протести. То ще даде на управляващата Демократично-либерална партия време да възстанови своята намаляваща популярност преди изборите по-късно тази година, като същевременно се дистанцира от мерките за икономии. Но ако това е единствената цел, това е погрешна цел. Трябва да има значителни усилия от всяко ново правителство да лансира правовия ред и прозрачността, основите на стабилно общество.

Формалните процедури на демокрацията, като свободни избори, не са достатъчни. Има урок и за други страни в региона като Македония, Сърбия и Черна гора. Както и Румъния, те се опитват да се справят с икономическата криза в Европа. Доста трудно е да правиш напредък, когато външната икономика се препъва. Но това ще бъде една изгубена битка без продължителни усилия от политическите класи да създадат прозрачна политическа, съдебна и бизнес култура.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване