02/10/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Янукович сближава Украйна с НАТО повече от “оранжевите”

в. Независимая газета

В най-скоро време Украйна и НАТО ще представят съвместен план за действия, гарантиращи сигурността по време на тазгодишното Европейско първенство по футбол - Евро 2012. Осъществяването на проекта, несвързан с военната сфера, ще подобри имиджа на алианса в очите на украинците далеч повече от всички пропагандни програми, задействани навремето от бившия президент Виктор Юшченко. Киевски експерти признават, че днешният лидер Виктор Янукович, макар и утвърдил извънблоковия статут на страната, през последните две години е направил много повече за сближаването й с НАТО от формално прозападната “оранжева” власт.

Молбата на Украйна към НАТО да подпомогне действията й за гарантиране на сигурност по време на европейския футболен шампионат бе отправена преди година, когато генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен пристигна на посещение в Киев. През пролетта на 2011 г. заявката бе оформена официално, а през лятото експерти от НАТО посетиха Украйна за преценка на евентуалните заплахи. Украински дипломат поясни за “Независимая газета”, че специални части на НАТО се използват по традиция по време на мащабни международни прояви - от големи съревнования до коронации, сватби и погребения на първи държавни лица.

“Имаме нужда и от съвети във връзка с организацията - предстои да посрещнем стотици хиляди фенове от чужбина, хора твърде активни и емоционални. И от чисто техническа помощ - например специално оборудване, с което да следим ситуацията, включително от въздуха, и да предотвратим нежелано развитие на нещата”, каза събеседникът на вестника.

Той обясни, че в НАТО са формирани най-добрите възможни антитерористични подразделения, които ще се справят с евентуалните заплахи: “За разлика от много други страни в Украйна няма проблем, свързан с вътрешен тероризъм. Трябва обаче да изключим възможността за внос на тероризъм отвън”.

По думите на дипломата, във всички градове на Украйна, където ще се провеждат мачове от европейското първенство, миналата година са били създадени специални антитерористични центрове, включващи експерти от ред структури - Службата за сигурност на Украйна, министерствата на вътрешните работи, на извънредните ситуации, на здравеопазването и т. н.

Ръководителят на украинската мисия към НАТО Игор Долгов потвърди неотдавна пред Интерфакс-Украйна, че страните са разменили предложения за сътрудничество по време на Евро 2012 и подготовката на окончателно споразумение вече приключва.

Експертите в Киев са единодушни, че този проект ще подобри имиджа на НАТО в очите на украинците, чието предимно негативно отношение към алианса не можа да бъде преодоляно през управлението на Юшченко. Според Наталия Немиливска, директор на натовския Център за информация и документация в Украйна, хората в страната често се повеждат по съветската митология, без да знаят как стоят нещата на практика. Военният компонент не е на челно място в съвместните проекти. Страните се насочват главно към размяна на научни данни, консултации в сферата на кибернетичната и енергийната сигурност, борбата срещу тероризма и разпространението на оръжията за масово унищожаване, ликвидирането на последиците в случай на извънредни ситуации.

Както се разбра тези дни, от идната година Украйна планира да участва в антипиратските операции на НАТО. А Игор Долгов посочи, че в рамките на програмата за сътрудничество с НАТО Киев още от тази година ще подготвя специалисти за националната армия на Афганистан - артилеристи, сапьори, инженери и летци за военната авиация. Всички тези сфери на сътрудничество и много други ще се дискутират по време на предстоящата тази година мащабна конференция Украйна-НАТО. Заместник-външният министър Павло Климкин вече обяви, че “проявата ще има голямо значение и за председателството на Украйна в ОССЕ през 2013 г.”.

Освен това, държавното ръководство ще може да обсъди програмите за сътрудничество с НАТО през май, когато алиансът е насрочил среща на върха в Чикаго. Украинските дипломати са сигурни, че Виктор Янукович ще получи покана, а след ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване