02/13/12 14:52
(http://e-vestnik.bg/)

Защо в най-добрия град за живеене - София - умират хора, недочакали линейка

Дни след като София беше обявена за най-добър град за живеене от радио „Дарик” и „24 часа”, а наградата беше връчена тържествено от новия президент на кметицата Фандъкова, в медиите се промъкна новина, която развали впечатлението.

Мъж на 38 години починал от кръвоизлив, след като повече от 2 часа чакал линейка. Съседите звънели, звънели, но като дошъл екипът, само констатирал смъртта. След проверката на случая, промъкнал се в медиите, се оказа, че в този ден (4 февруари) са умрели общо 9 души, недочакали линейка. Бърза помощ имала 23 екипа, пък имало 300 повиквания и т. н. Основателни причини. Не от времето, не от снега. Заради системата и икономиите. И това е от години. Всеки ден умират хора, заради закъснели линейки, но не всеки ден пишат по вестниците.

Само преди 3 месеца премиерът Борисов обяви, че ще закрива „Спешна помощ”. Тя трябвало да мине към болниците и да се съкратят 1200-1300 души, които били „паразитни структури” (виж тук). Нека всеки си представи какво ще се случва, когато вече няма да има „Спешна помощ”, а повикванията ще се насочват към една или друга болница, която си разпределя бюджета съобразно търговския закон. Кои медии се занимаха с този въпрос тогава? Поставиха ли под въпрос реформаторските идеи на премиера? Не, разбира се, с 2-3 изключения в интернет. Медиите го обслужват, те проправят с пропаганда неговите реформи, без да ги поставят под съмнение. Нищо чудно тази новина за умрелите 9 души да е изпусната съзнателно в медиите (тръгна от обслужващата ТВ7), за да може премиерът Борисов като герой да закрие “Спешна помощ”. Тогава ще опитаме да броим колко души ще умират на ден. Ако някой изпусне информация, разбира се.

На 38-годишна възраст, като горния случай, хората оцеляват от инсулт. Но не оцеляват в най-добрия град за живеене, където линейките по правило закъсняват. Не от вчера и не от днес. А наличието на животоспасяващи апарати в болниците беше един от критериите за класацията на София на първо място. Кел файда, писахме по повод титлата на София в e-vestnik, след като можеш да умреш, докато чакаш линейка.

За съжаление, само дни по-късно, това, което написахме, се доказа. Що не вземат сега „24 часа” и „Дарик” да отнемат наградата? Да се извинят и изразят съжаление. Или поне да започнат да изобличават кусурите на този град, вместо да се умилкват около кметицата?

Въпросът е риторичен. Медиите са част от политическото и олигархично статукво. Те защитават неговите интереси, а не на обществото.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване