02/14/12 04:41
(http://e-vestnik.bg/)

“Аз искам да те помня все така” – любовите на Дебелянов в стихове и писма

Димчо Дебелянов

„Този младеж ще надмине всички ни”. Това са думите, които ослепелият след опита си за самоубийство Яворов казва за Димчо Дебелянов. И категорично вярва в тях, чувайки поетичните шедьоври на по-младия си колега по перо, без да знае, че той е обречен да умре млад. В София Димчо води бохемски живот с оскъдни средства, от които винаги е готов да се лиши, давайки ги на уличен просяк или плащайки сметките на „другарите” си в кръчмата.

Междувременно създава класически образци на българската поезия, вдъхновени от жените, омагьосали романтичната му природа. Но и неговите любови, като Яворовите, са обречени (Иванка Дерменджийска се колебае да го последва, Елена Петрунова е убита, Мария Василева умира от туберкулоза). Това са жени, които споделят неговите мечти, има и актриса (Маня Цачева), която прави световна кариера в киното.

Маня Цачева

Сборникът “Аз искам да те помня все така. Любовта на поета в стихове и писма” (ИК “Персей”) преоткрива човека и поета Димчо Дебелянов. Някои от материалите се публикуват за пръв път в тази книга. Изящното издание е с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации – репродукции на картини на Ралица Денчева от серията й „Българските мадони”. Архивните фотографии и факсимилета са от фонда на Националния литературен музей. За изданието са спомогнали литературните изследователи Пламен Тотев, Петър Величков, Катя Зографова, Симеон Хаджикосев, Соня Кехлибарева, Петър Велчев…

Съдбата отрежда на Димчо Дебелянов да живее точно 29 години, 6 месеца и 4 дни. Нито повече, нито по-малко. Талантът няма нужда да живее век, за да се изяви. Но е тъжно, че големите български поети умират млади. Смъртта ги спасява от един свят, за който не са били родени – нито са го разбирали, нито пък той ги е приемал приживе с почести и слава.

Най-нежният български лирик се ражда в Копривщица на 28 март 1887 г., през нощта срещу един от най-хубавите християнски празници – Връбница. Той е най-малкото, шесто дете в семейството на Вельо и Цана Дебелянови. По външен вид и характер детето прилича на легендарния си дядо Динчо Дебелян, за който казват, че бил болярски потомък, от онези, скрили се от турците в горите и основали Копривщица.

Елена Петрунова

Майката първа усеща, че детето й има Божа дарба. Още в Пловдив, където семейството се премества след смъртта на бащата през 1896 г., както си играел, малкият сядал и записвал нещо. После прочитал на близките си стихотворение. „Мен стихотворенията ми се плетат отвътре и тъй текат, текат” – споделя по-късно поетът.

Любопитен факт е, че първият автограф на бъдещия поет днес е притежание на известния литературен историк и критик проф. Симеон Хаджикосев, чиято съпруга Мария е от Дебеляновия род. Този автограф е върху семейната читанка („Бащин език” на Драган Манчов), по която са учили всички деца във фамилията и са оставили първите си подписи върху нея.

Източник за вдъхновение на поета са красавиците, които пленяват влюбчивата му природа. Подобно на Яворов, всичките му любови са трагични – или любимите му жени умират, или не отвръщат на чувствата му.

Най-дългата връзка, която белязва живота и творчеството му, е с ихтиманската учителка Иванка Дерменджийска. Между двамата тече дълга кореспонденция, немалка част от която е достигнала до нас благодарение на близките роднини и приятели на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване